Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 22., szerda

Először mehettek nők is focimeccsre Szaúd-Arábiában


MTI

Először engedték meg Szaúd-Arábiában, hogy nők is megjelenjenek egy futballmérkőzésen.

A stadionkapuk megnyitása a nők előtt azonban különös óvintézkedésekkel járt. Egyrészt, a női szurkolók csak egy elkülönített szektorba ülhettek, ahová az erősebb nem képviselőinek tilos volt belépniük. Kiegészítő biztonsági intézkedésként a női tribünrészt fémkerítéssel is körbevették. A nők erkölcseit úgy próbálták továbbá megvédeni, hogy a férfiaknak le kellett adniuk a mobiltelefonjukat a bejáratnál, nehogy lefotózhassák az asszonyokat.

A futball általában elsősorban a férfiak "felségterülete", és ez kiváltképp így van Szaúd-Arábiában, ahol a nők társasági élete szigorúan szabályozott. Eddig a focimeccsekről is ki voltak tiltva.

Idén először az oszág hatóságai lehetővé tették, hogy a női családtagok is elkísérjék a férfiakat a stadionba a futballmérkőzések alkalmával. Az engedményt a háromnapos ünnepnek, az íd el-fitrnek köszönhetik, amely a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt zárta le.

Képünk illusztráció, amin az az Asmahan Mansour látható, akit "bölcs" sportvezetők nem engedtek fejkendőben focizni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése