Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 24., péntek

Ezrek tüntettek Szófiában a kötelező vallásoktatásért

Hadzsi Huszein dzsámi Belogradcsikban
MTI


A rendőrség szerint ötezren, a szervezőkbecslése szerint tízezren vonultak fel a bolgár főváros központjában, miközben harangok zúgtak országszerte. A békés demonstrálók "Erkölcs nélkül menthetetlen egy nemzet" vagy "Hatvanhat év ateizmus - elég volt" feliratot viselő táblákat emeltek a magasba. "Mindannyiunkat nyugtalanít a gyermekkori bűnözés, az iskolákban elterjedt erőszak, a fiatalok növekvő kábítószer-élvezete" - fejtette ki Nikolaj pátriárka. A mintegy hétmilliós országban a lakosság több mint 80 százaléka hagyományosan ortodox vallású, míg a muzulmánok a népesség mintegy 14 százalékát alkotják. 


Az ortodox egyház azt kéri, hogy a vallásoktatás fakultatív helyett váljon kötelező tantárggyá. A keresztény családok gyermekei a Bibliát, a muzulmánok a Koránt, míg az ateisták etikát tanulnának a Szent Szinódus javaslata szerint. A kommunista rendszer bukása után sok bolgár fordult a vallás felé, de a rendszeres templomba járók kisebbségben vannak. A fakultatív vallásoktatást azonban nagyon sok muzulmán gyermek választja: az összesen 550 ezer tanulóból 20 ezren iratkoztak be az iszlám, és csak alig háromezren a keresztény hitoktatásra. A kormány azt ígéri, hogy közvitára bocsátja a kérdést. Szergej Ignatov oktatási miniszter az oktatás világi jellegét hangsúlyozza, és úgy véli, hogy "a hitet nem lehet megtanítani".


Busralilmuhminin-kommentár: Érthető a keresztény egyházak aggodalma, hiszen több évtizedes állami terror és a pomákok erőszakolt evangelizációja ellenére -vagy épp ezért- válságban a kereszténység a balkáni államban. Ellenben nem túlzás iszlám reneszánszról beszélni. Az egész országban hittant tanuló nebulók több, mint 80%-a muszlim!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése