Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 28., kedd

A muzulmán férfi nem mosogat? - A biztosító bocsánatot kér a furcsa Korán-értelmezésért

Busralilmuhminin-bevezető: Mohamed próféta azt tanította, hogy a legjobb az, aki legjobb a feleségéhez. Mohamed próféta maga mosta az ingét és maga hozott vizet a kútról, ami több kilométerre volt az otthonuktól. Azaz kivette a részét a házimunkából.

A Magyar Nemzet idézi a Spiegel hírét


A baloldali német hírmagazin A biztosító bocsánatot kér a furcsa Korán-értelmezésért című cikkében tudósít egy áthallásos esetről. S. asszony a Gothaer biztosítónál a káreseményeket kezeli. Egy idősebb muzulmán férfit elütött egy autó, agyrázkódást szenvedett, és hónapokig kómában feküdt. Egy hat számjegyű összeget már kifizetett neki a biztosító, de az egyik követelésről, a házvezetési károkról vitatkoztak. (Ha valaki a megszokott háztartási tevékenységét nem tudja a sérülése miatt ellátni, akkor kártérítést igényelhet.) Ez azonban már túl sok volt S. asszonynak. Lapértesülések szerint a nő azzal az indoklással utasította el a követelést, hogy muzulmán férfiként úgysem végez házimunkát. S. azzal érvelt, hogy a Korán szerint a nő nem egyenértékű a férfival. „A hagyományos házasságot nem párkapcsolatként értelmezik, náluk ez sokkal inkább a közösséget szolgálja. Tehát nem lehet példaként a német házassági modellt venni, ahol a házaspárok megosztják a munkát. A patriarchális és hagyományos férfikép alapján a muzulmán házasságban a férfi nem vesz részt a ház körüli munkában” – indokolta döntését. 

A Gothaer biztosító minden lehetséges formában elhatárolódott munkatársától. Martina Fassbender, a cég szóvivője azt nyilatkozta, bocsánatot kérnek a károsulttól. Az alkalmazott hibázott. Érvelése egyáltalán nem felel meg a vállalkozás álláspontjának és politikájának, amely igen szigorú antidiszkriminációs előírásokkal rendelkezik, és ilyen esetekre is felkészítik alkalmazottaikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése