Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 29., szerda

A Nyugat-barát muszlim országok az iszlámgyűlölet elleni küzdelemre kérték Amerikát és Európát

MTI

A Nyugat-barát muszlim országok vezetői az ENSZ közgyűlése során az iszlámgyűlöletnek az Egyesült Államokban és Európában megmutatkozó megnyilvánulásai elleni küzdelemre szólítottak fel, mert az megítélésük szerint az iszlamista szélsőségesek kezére játszik.
Amerikában egyebek mellett a koránégetéssel fenyegetőző keresztény szekta és a manhattani Ground Zero közelében felépítendő muszlim közösségi központ körül kibontakozott vita, Európában pedig a muzulmán vallási jelképek elleni támadások keltettek aggodalmat az említett országok kormányaiban, amelyek ennek nyíltan hangot is adtak a közgyűlés általános vitájában.
Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter kedden elítélte a muszlimokat "sorozatosan és néha már szisztematikusan" érő "rettenetes és sajnálatos incidenseket". Megítélése szerint a Nyugat ezeknek köszönhetően akaratlanul is konfrontációba sodródik a muzulmán világgal, ami csak a szélsőségesek érdekeit szolgálja.
"Ez nem az az irány, amely nagyobb biztonságot és nagyobb stabilitást hoz a világba " - tette hozzá a miniszter, aki felszólította a nyugati kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket és fogadjanak el törvényeket a hasonló jelenségek magakadályozására.
II. Abdalláh jordániai király kijelentette: "alapvető fontosságú ellenállni a megosztottság erőinek" és javasolta, hogy a világszervezet hirdesse meg a vallásközi tolerancia hetét.
Najib Razak malajziai miniszterelnök úgy fogalmazott, a világ másfél milliárd muzulmánját felháborították az iszlám démonizálására irányuló kísérletek, amelyek kihangsúlyozzák a Nyugat és az iszlám világ közötti különbségeket.
Több muszlim ország vezetőjét zavarba hozták Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek azon, az ENSZ-ben hangoztatott kijelentései, amelyek szerint amerikai összeesküvés áll a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mögött.
Hamad Ben Kalifa Ál Száni sejk, katari emír, aki a Nyugat által támogatott diplomáciai kezdeményezést indított útjára a szudáni és az izraeli-arab konfliktus rendezésére, elítélte azokat a kísérleteket, amelyek megpróbálják a terrorizmust összefüggésbe hozni az iszlámmal. Az uralkodó rámutatott, hogy a 20. század végén az Egyesült Államokban, Európában vagy Ázsiában elkövetett erőszakcselekményeket soha senki nem nyilvánította amerikai, európai, vagy ázsiai terrorcselekményeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése