Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 15., szerda

Sör és hőség miatt bukhat a katari foci-vb

Katar 2022-ben labdarúgó vb-t rendezne, a negyven fokos hőségre már találtak megoldást, de az alkoholtilalom romba döntheti álmaikat.

Katar egyike a kilenc országnak, amely pályázik a 2018-as vagy a 2022-es futball világbajnokság rendezésére. A finanszírozással nem lesz gondja az földgáz- és olajipara miatt végtelenül gazdag közel-keleti, arab államnak. A 2006-os Ázsiai Játékokkal azt is bizonyította, hogy alkalmas egy világesemény rendezésére. Néhány nehézséget azonban így is le kell majd küzdenie, a december másodikai FIFA-szavazáson Japánt, Dél-Koreát, USA-t és Ausztráliát kell legyőznie.

Katar ellen leginkább az ország klímája szól. Míg Dél-Afrikában a nulla fok körüli hideg jelentett problémát, addig Katarban az elviselhetetlen hőség teheti kínszenvedéssé és veszélyessé a játékot. Nyáron 40 fok körüli az átlaghőmérséklet, nem ritkán ötvenet is mérnek, arra pedig nem lehet számítani, hogy - a FIFA és az UEFA által jól bejáratott bajnoki- és kuparendszereket felrúgva - az év más szakában rendezzék a vb-t.

A katari szövetség tervei szerint a napsütés nem fűteni, hanem hűteni fog. A stadionokat napenergiával fogják üzemeltetni, a napelemek által össszegyűjtött enegiát hideg levegőt befúvó motorok működtetésére használnák. A légkondícionáló elviselhető 27 fokot biztosít a pályán és a nézőtéren egyaránt. A katari álmok nagyratörőek: négymilliárd dollárból hat új stadiont húznának fel, három másikat felújítanának, az új hűtőendszert is beépítve.

A FIFA persze a szurkolók igényeit is figyelembe veszi, a szálláslehetőségek és az infrastruktúra feltérképezése mellett egyéb szempontokat is mérlegelniük kell. Nem mindegy, hogy a meccsek között időt mivel és hogyan töltik el a drukkerek. Az persze egyik rendezőek sem lehet célja, hogy részeg ultracsoportok zúzzák le a városokat, de néhány sört azért mindenki meginna, ha másért nem, a hőség miatt. Katarban ez nem egyszerű. A muszlim törvényeket követő országban ugyan lehet legálisan is alkoholhoz jutni, de ez alig néhány helyre korlátozódik. Néhány ötcsillagos szállodán és klubon kívül csak a Qatar Distribution Company boltjaiban (számszerint kettőben) árulnak alkoholt, az árak pedig három-négyszeresei az Európában megszokottaknak.

A katariak tisztában vannak azzal, hogy sörivás és bulizás tiltásával megölhetik a vébékre jellemző sajátos atmoszférát, ezért az állam az államban elv alapján a szurkolóknak speciális zónákat alakítanának ki a városokon belül, ahol többek között szabad alkoholt fogyasztani, fürdőatyában járni. Sőt, még nők is szabadon mutatkozhatnak.

Mások szerint az alkoholtilalom nem lehet akadálya a világbajnokságnak. Simon Chadwik a Coventry Egyetem sportmarketing szakértője így érvel: “Azért mész oda, hogy focit nézz, vagy azért, hogy vedelj, pizzát zabálj és az utcákon énekelj? Az emberek felfogják, hogy Katar egy muzulmán ország, ott nem lehet ilyet csinálni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése