Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 24., péntek

Spanyolországban mégsem tiltott a burka viselése

MTI


A spanyol országgyűlés elutasította, hogy vegyék fontolóra a testet és az egész arcot elfedő hagyományos muszlim öltözet, a burka viselésének a betiltását a nyilvános helyeken.
A szocialista kormány azt mondta, támogatná a burka tilalmát a kormányzati épületekben, erről azonban csak a nyári szünet után szavazhat majd a parlament.
A határozattervezet alsóházi vitáját követően kedden 183 törvényhozó ellenezte, 162 pártfogolta a nyilvános helyekre kiterjedő tilalmat, ketten tartózkodtak. A nem kötelező érvényű indítványt a vezető ellenzéki párt, a néppárt nyújtotta be a női jogok védelmére hivatkozva.
A kormányzó szocialisták elutasítják a burka betiltását, mert szeretnék elkerülni, hogy nehéz döntés elé állítsák a hagyományaikhoz ragaszkodó muszlim nőket, akik utcára lépve vagy megszegnék a törvényt, vagy a tilalomtól megrettenve otthon maradnának.
Barcelona volt az első nagyváros a többségében katolikusok által lakott Spanyolországban, amely betiltotta az arcot is takaró leplet a közterületen. Korábban Lerida és El Vendrell önkormányzata is hasonló döntést hozott.
A 47 millió lakosú Spanyolországban egy millió az iszlám hívők száma, többségük az utóbbi évtizedekben vándorolt be munkát keresve Észak-Afrikából, ahol nem jellemző a burka viselete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése