Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 13., hétfő

Súlyos zavargások törtek ki az indiai Kasmírban

MTI

Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részének teljes területét érintő zavargások törtek ki. A rendfenntartók legkevesebb tizenhárom embert lelőttek, és egy rendőr is meghalt. Az események közvetlen előzménye egy Korán-gyalázást bemutató tévéfelvétel.

Súlyos zavargások törtek ki hétfőn Kasmír indiai fennhatóság alatt lévő területén, a rendfenntartó erők legkevesebb tizenhárom embert megöltek, és meghalt egy rendőr is. Az erőszakcselekmények kirobbantóit az tüzelte fel, hogy az iráni kormány ellenőrzése alatt álló Press TV olyan felvételeket adott le, amelyek azt mutatják: szombaton a washingtoni Fehér Ház előtt egy kisebb keresztény csoport tagjai a Korán egyik példányából lapokat tépnek ki.

A rendőrség szerint az indiai szövetségi kormány elleni kasmíri tüntetések három hónappal ezelőtti kirobbanása óta ez a hétfő volt a legvéresebb nap Kasmírban. A zavargások gyakorlatilag kiterjedtek a terület egészére. A rendőrök tucatnyi helyszínen lőttek a tömegbe. A tizenhárom meghalt tüntetőn kívül negyvenöt ember megsebesült. A kijárási tilalom ellenére az utcára vonult emberek köveket dobáltak, kormányépületeket gyújtottak fel, és ismét szakadár törekvéseket hangoztatva a szövetségi kormányzat távozását követelték. Egy településen felgyújtottak egy keresztény vallási iskolát is.

A szakadárok vezére, Szájed Ali Dzseláni nyugalomra intette követőit. Mint mondta: "erélyesen elítéljük mindazokat, akik vallási iskolát borítanak lángba." Kérte a muzulmánokat, hogy védelmezzék meg kisebbségük tagjait és vallási helyeiket.

Dzsammu és Kasmír India egyetlen állama, ahol a lakosok többsége muzulmán. Kasmír másik fele Pakisztán fennhatósága alá tartozik.
Kasmír indiai részén húsz éve szeparatista mozgalmak működnek, amelyek fegyveres harcot is folytatnak. Támadásaik már negyvenhétezer halálos áldozatot követeltek.

Három hónapja újabb erőszakhullám borította el a területet, miután a rendőrök egy szakadár tüntetésen megöltek egy tizenhét éves fiút. Csak az elmúlt két hónapban hetven ember vesztette életét a zavargásokban, többségükkel a rendfenntartó erők tagjai végeztek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése