Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 9., csütörtök

Zukorlic a szerbiai maharadzsa?


Muhamed Jusufspahić (Fotó: Beta)Muhamed Jusufspahić (Fotó: Beta)

Szerbiának nincs szüksége maharadzsára, és nem szabad engedni azon emberek zsarolásának, akik Novi Pazarban négy rendőrt megsértettek – véleményezte tegnap Muhamed Jusufspahić szerbiai mufti Muamer Zukorlić kísérletét, hogy a sandžaki történéseket nemzetközi színtérre terelje. Szavai szerint Zukorlić a vallást követően a politikában akar vezető szerepet vállalni.

Az ilyen embereket maharadzsának hívják és nem illenek bele egy modern, szekuláris társadalom képébe – fejtette ki a szerbiai mufti.

Megjegyezte, hogy a muzulmánok teljesen szabadok Szerbiában, és nem az állam képviselői nem engedték be a másként gondolkodók gyermekeit az iskolába, hanem maga Zukorlić.

Zukorlić záratta be a szerbiai iszlám jelképét, az Altun-Alem dzsámit – szögezte le Jusufspahić és felszólította Zukorlićot, hogy bánja meg tetteit és csatlakozzon a Szerbiai Iszlám Közösséghez.

Emellett felkérte a liberális Belgrád és Szerbia képviselőit, Čedomir Jovanovičot és Vesna Pešićet, hogy biztosítsanak a belgrádi iszlám közösségnek temetőt vagy iszlámközpontot.

Adem Zilkić, a Szerbiai Iszlám Közösség vezetője támogatja Zukorlić ötletét, hogy nemzetközi megfigyelőcsoport érkezzen Novi Pazarba.

Legalább bebizonyosodnának, hogy Zukorlić főmufti az egyetlen rendbontó Sandžakban – taglalta a vallási vezető.

Vélekedése szerint nem véletlen, hogy Zukorlić akkor akarja nemzetközi kérdéssé tenni Sandžakot, amikor az ENSZ a Koszovó-határozatról fog dönteni.

Ez nagy probléma, hiszen Zukorlić magára vállalta valaki más piszkos munkáját – vetette fel Zilkić.

A Zukorlićhoz közel álló iszlám közösség tagjai nem léptek kapcsolatba a nemzetközi megfigyelőkkel, hanem csupán a hazai médiának jelentették be a szóban forgó meghívást, nyilatkozta tegnap Rasim Ljajić szociálpolitikai ésmunkaügyi miniszter.

A levelet nem a nemzetközi megfigyelőknek küldték el, hanem a hazai sajtónak. Valaki úgy akarja bemutatni magát, mintha a nemzetiségi érdekek élharcosa lenne, közben meg csak a politikai érdekek vezérlik – mondta Ljajić.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése