Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. szeptember 9., csütörtök

Merkelt támadják a Mohamed-rajzoló díjátadóján elhangzottak miatt

MTI

Nem talált egyöntetű helyeslésre a német kancellár fellépése egy potsdami díjátadáson, amelyen személyesen méltatta a Mohamed-rajzáról híressé vált dán karikaturista érdemeit a véleménynyilvánítás szabadságának megvédésében.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) főtitkára a ZDF televíziónak nyilatkozva úgy vélte: Kurt Westergaard méltatásával Angela Merkel "csak olajat öntött a tűzre" egy olyan belpolitikai légkörben, amely amúgy is feszült már Thilo Sarrazinnak a muzulmánokat sértő "rémes kijelentései" miatt.

"Nem hiszem, hogy külföldön, különösen az iszlám országokban úgy értelmeznék ezt a beszédet, hogy a kancellár a véleménynyivánítás és a sajtó szabadsága mellett tört lándzsát. Sokkal inkább azt fogják kérdezni, vajon miért esett időben majdnem egybe a kormányfő beszéde a Sarrazin tézisei által kiváltott vitával?" - mondta Mazyek. Elítélte Merkel potsdami szereplését a ZMD elnöke is. Ayyub Axel Köhler egy csütörtöki újságban megjelent nyilatkozatában úgy vélte: a kancellár ezzel éppúgy táplálta az iszlámellenességet, mint Sarrazin, aki népcsoport elleni uszítást követett el, amikor bírálta a muzulmán bevándorlókat. Az ellenzéki Zöldek társelnöke, Renate Künast sem találta helyesnek Merkel kiállását. Mint fogalmazott, "én nem tettem volna ezt".

Westergaard (balról a második) és Merkel a díjátadón

Fotó: MTI/EPA

Kurt Westergaard, aki öt évvel ezelőtt Mohamed prófétát gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázoló karikatúrájával széles körű felháborodást keltett az iszlám országokban, szerdán este vette át Potsdam város médiadíját a kancellártól. A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel köszöntőjében azt mondta, a média szabadsága az egyik leglényegesebb jellemzője a szabadságon alapuló demokráciának. Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek - szögezte le. A rendezvény fő szónokaként egyúttal síkraszállt a toleranciáért, az emberi méltóság és a vallásszabadság tiszteletéért.

Érdekes volt az országos német lapok reakciója a díjátadó másnapján. Míg a konzervatív Die Welt meg a baloldali Berliner Zeitung címoldalán, nagy fényképpel számolt be csütörtökön a potsdami díjátadásról (az előbbi ráadásul teljes terjedelmében ismerteti Merkel beszédét a 7. oldalon), addig a liberális Süddeutsche Zeitung a 6., a konzervatív (és a CDU-hoz amúgy közel álló) Frankfurter Allgemeine Zeitung a 2. oldalon közölt hírt az eseményről. A FAZ beszámolója nem lépi túl egy "mínuszos hír" terjedelmét - igaz, a tárca rovatban (29.oldal) interjút közöl Westergaarddal.

A 75 éves dán karikaturista, aki öt éve muzulmán szélsőségesek állandó fenyegetése alatt él, szigorú biztonsági intézkedések közepette vett részt a díjátadáson. Mint a ceremónia előtt nyilatkozva kifejtette: nincsenek problémái más vallásokkal, hanem csak iszlamistákkal. Mindig azért fog harcolni, hogy az emberek békésen élhessenek a maguk vallásának. Csalódásának adott hangot a muzulmán világ értelmiségének magatartása kapcsán. Mint mondta, éppen ebből a körből részesült csekély mértékű szolidaritásban, holott az értelmiséget is a véleménynyilvánítás szabadsága élteti.

A potsdami M100 Médiadíjat száztagú kuratórium ítéli oda 2005 óta olyan személyeknek, akik munkásságukkal "nyomot hagytak maguk után" Európában és a világban. Az eddigi kitüntetettek között van az Orvosok határok nélkül szervezet alapítója, Bernard Kouchner, az afrikai éhezőket segítő Bob Geldof rockzenész és Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter. A szerda esti díjátadáson mintegy 80 európai médium főszerkesztői voltak jelen, a méltató beszédet (laudációt) Joachim Gauck egykori keletnémet polgárjogi aktivista mondta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése