Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 4., hétfő

Bíróság előtt az iszlámellenes holland politikus

Az atv cikke


Geert Wilders semmit sem von vissza.


Megkezdődött az iszlám- és bevándorlásellenes nézeteiről ismert népszerű holland politikus, Geert Wilders bírósági pere. A holland Szabadságpárt vezetőjét közösség elleni izgatással, negatív diszkriminációval és faji alapú uszítással vádolják, első sorban az általa készített Fitna című film, valamint a 2006 és 2008 között tett kijelentései alapján, amelyekben például az iszlám vallást fasisztának bélyegezte, és a Koránt Adolf Hitler Mein Kampf-jához hasonlította.

„Hollandiában tilos emberek vagy csoportok diszkriminációjára és gyűlöletre felbujtani. Ezen a tárgyaláson az fog eldőlni, hogy Wilders úr a kijelentéseivel megtette-e ezt” – nyilatkozta a holland állami ügyész, Otto van Der Bijl.

Wilders ügyvédei szerint azonban a politikus nem követett el bűncselekményt, egyszerűen csak élt a véleménynyilvánításhoz való jogával. Ráadásul kijelentései nem hivatalos főrumokon hangzottak el, ezért nem minősíthetőek képviselői állásfoglalásnak. A pártelnök szerint az eljárás megrendelésre zajló politikai per, ezért bejelentette, hogy élni fog a hallgatás jogával, és nem válaszol a kérdésekre.

„Amit mondtam, megmondtam, egy szót sem vonok vissza belőle” – jelentette ki a politikus, aki egyébként 24 órás biztonsági védelem alatt áll a neki címzett sorozatos életveszélyes fenyegetések miatt

Wilders Szabadságpártja egyébként egyre népszerűbb Hollandiában. Már a 2009-es európai parlamenti választáson is jól szerepeltek, idén pedig már a holland közéletben is megkerülhetetlen tényezővé váltak. Amennyiben Wilderst elítélik, a holland politikus akár 12 hónapig terjedő börtönre, vagy súlyos pénzbüntetésre is számíthat, de képviselői székét megtarthatja a holland parlamentben. Ítélet november elején várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése