Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 4., hétfő

A Németországi muzulmánok üdvözlik Wulff évfordulós beszédét


MTI
A politikai pártok mellett a németországi muzulmánok körében is kedvező fogadtatásra talált a német szövetségi elnök beszéde, amelyet az állami egység helyreállításának 20. évfordulóján mondott.
Christian Wulff mondanivalóját értékelve a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke a Bild Zeitungnak nyilatkozva hétfőn kijelentette: az államfő szavai "világos, egyértelmű és fontos jelzést küldtek minden németországi muzulmánnak. A brémai beszéd azt jelzi, hogy a muzulmánok nem másodosztályú polgárai ennek az országnak" - hangsúlyozta Aiman Mazyek, akit szeptemberben választottak a ZMD elnökévé.
Ünnepi beszédében Wulff többek között kifejtette: a német nép összetartozását nem korlátozhatja az útlevél, a családfa vagy a vallás. A kereszténység és a zsidóság kétségkívül Németország része, ez a keresztény-zsidó történelemből fakad. Ám újabban az iszlám is Németország része lett. Goethét, a Nyugat-keleti dívánt idézve a szövetségi elnök kijelentette: "Aki ismeri magát és másokat, az rá fog jönni: Kelet és Nyugat már nem választható szét".
A Berliner Zeitungnak adott nyilatkozatában Mazyek arról is beszélt, hogy Németországban ma gazdasági és szociális bizonytalanság tapasztalható. Ilyenkor pedig mindig fennáll a veszélye annak, hogy az emberek lépre mennek "sarlatánoknak és populistáknak", akik egyszerű megoldásokat kínálnak a gondokra. Ebből a szempontból nézve a vasárnapi beszéd jótékony hatást gyakorolt, mert az államfő nem általánosított - fogalmazott a ZMD elnöke.
A Bundestag ellenzéki pártjai is dicsérték Wulff fellépését. Renate Künast, a Zöldek frakcióvezetője mértéktartónak, kiegyensúlyozottnak nevezte a szövetségi elnök beszédét, amely főleg a konzervatívoknak szólt, tudatosítva bennük: Németország igenis bevándorlási ország lett. Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője a Südwestrundfunknak nyilatkozva kiemelte: Wulff világossá tette, hogy Németország csak akkor lehet igazán egységes, ha sikerül az integráció feladatát széles körben megoldani, nem csupán kelet- és nyugatnémetek között.
Kritikus hangot ütött meg a beszéddel kapcsolatban egy katolikus főpap. Hans-Jochen Jaschke hamburgi segédpüspök a Bildnek nyilatkozva kijelentette: azt kívánja, hogy "a muzulmánok érezzék otthon magukat nálunk, fogadják el a német alkotmányt. Németországra azonban továbbra is a keresztény kultúra és hagyomány a jellemző, és én azért küzdök, hogy ezt ne adjuk fel. A muzulmánoknak tiszteletben kell tartaniuk a többség kultúráját" - hangoztatta Jaschke.
Peter Scholl-Latour veterán újságíró, az arab világ kiváló ismerője csodálkozásának adott hangot az államfői beszéd kapcsán. A Bild megkeresésére válaszolva azt mondta: "A mi kultúránk nyugati, keresztény-zsidó kultúra, amely nem azonos az iszlámmal".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése