Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 10., vasárnap

Beköltöztek az első lakók az első "ökovárosba"

Az Impulzus cikke

Megérkeztek az első lakók az Abu-Dzabiba megálmodott Masdar City-be, a világ első olyan városnegyedébe, amely kizárólag megújuló forrásokból fedezi energiaigényét.

A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai lettek az elsők, akik beköltözhettek az Egyesült Arab Emírségek szívében lévő Abu-Dzabi legújabb büszkeségébe. "Összesen 170-175 diákunk van, közülük százan gyakorlatilag itt élnek a kampuszon" - mondta Fred Moavenzadeh, a környezetvédelmi technológiák kutatására specializálódott intézmény igazgatója.
Az Abu-Dzabi belvárosától 17 kilométerre fekvő ökonegyed építési munkálatai összesen 22 milliárd dollárra rúgnak. A kész város, amelynek neve arabul "forrást" jelent, hat négyzetkilométeren fog elterülni és a tervek szerint 40 ezer embernek ad majd otthont - hirdeti a város hivatalos internetes oldala.
A Masdar Intézet, amelynek már meglévő részeit a város megteremtésének első szakaszában építettek fel, tovább bővül majd a jövőben, illetve egyéb épületek munkálatai is megkezdődnek hamarosan. A távolból egyelőre csak a kampusz hatalmas, vöröses-barna épülete és az egyik oldalánál sorakozó daruk képe rajzolódik ki a forró homokból. Közelebb érve azonban feltárulnak a bámulatos építészeti és technológiai különlegességek. Az intézmény könyvtárának otthont adó Tudás Központ ív alakú tetejét napelemek borítják, az épület homlokzatát pedig szinte csak ablakok alkotják.
Masdar City madártávlatból fotó: masdarcity.ae
"Az összes ablak úgy lett kialakítva, hogy megakadályozzák a napfény közvetlen beáramlását" és ezáltal hűvösen tartsák a belső részeket, de ugyanakkor a természetes világításról is gondoskodjanak" - mondta Hamza Kazim, az intézet operációs és költségvetési ügyeivel foglalkozó részleg alelnöke. A tetőket napelem-mezők fedik és az épületeket a hagyományos iszlám építészetet idéző geometriai tervezésű rácsokkal ellátott erkélyek díszítik.
Az osztálytermek és a laboratóriumok a kampusz közepén egy üvegből és fémből készült, négyszögletes épületben vannak, amelynek szintén napelemek sorakoznak a tetején. Az intézet ezen kívül sajátos megközelítést alkalmazott a régió hagyományos építészeti elemei közé tartozó széltorony megépítésekor is. Az acéltorony belsejében egy óriási szellőzőcső fut végig, amely a magasan cikázó fuvallatokat az utca szintre szállítja, ezáltal kellemes hideg hőmérsékletet teremtve a járókelőknek. Masdar City gyakorlatilag azoknak a "technológia újításoknak lesz a kísérleti terepe", amelyeket az intézet végez - árulta el Moavenzadeh.
Pláza Masdar Cityben fotó: masdarcity.ae



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése