Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 10., vasárnap

Roger Scruton szerint a muszlimok "elvesztették" civilizációjukat

Az Origo riportjának részlete


Fotó: Hajdú D. András [origo]

Origo: A hírekben gyakran szerepelnek a muszlimokkal való problémás együttélés miatt. Egyetért Samuel Huntington neves tézisével, miszerint a civilizációk összecsapásával van dolgunk?
Roger Scruton, konzervatív filozófus: Igen és nem. Az összecsapással egyetértek, azzal viszont nem, hogy mindez civilizációk összecsapása lenne. Az iszlám ugyanis elvesztette saját civilizációját: a legtöbb muszlim, különösen a Pakisztánból a Nagy-Britanniába kivándorlók nagyjából ismerik a Koránt, ám a legtöbbjük nem tud arabul. Nem ismerik az iszlám teológiát, az iszlám irodalmát, a szúfi költőket, vagy az Ezeregyéjszaka meséit pedig biztosan nem - egyszóval mindazt, ami az iszlám kultúrát naggyá tette. Nem ismerik a nagyobb mecseteket, nem ismerik a Mimar Sinan tervezte épületeket Isztambulban. Mindez teljesen ismeretlen számukra.
Hogyan lehetne kezelni a bevándorlás okozta problémát? Egyetért például a burka betiltásával Franciaországban?
Egyetértek vele, hiszen a franciák akarták így. Ha az angolok is ezt szeretnék, úgy én is, de ha elleneznék, én is így tennék. Azt hiszem a legfontosabb dolog, amit közölni kellene a muszlim bevándorlókkal, hogy ebben az országban ezek és ezek a szabályok. Ha nem akarod betartani őket, itt egy jegy a hazaútra.
Mi a helyzet a vallási ellentéttel? Egyszer Richard Dawkinsszal, talán a legismertebb ateistával is vitázott a vallás kérdéséről.
Nyugaton a vallásról szóló viták a kereszténység és ateizmus ellentéte helyett inkább arról szólnak, milyen messzire ment az iszlám. Hogy annyira eltorzíthatja valakinek az elméjét, mint a terroristák példája mutatja. Szerintem azonban az ateizmus rossz válasz, mert a muszlimok sosem fogadnák el. A válasz a megfelelő kételkedés: nehéz helyzetben vagyunk az iszlámmal, mert azon az abszurd elképzelésen alapul, hogy a Korán Isten szava. Azonban valahogyan muszáj közölni velük, hogy úgy is lehet valaki vallásos, ha elfogadja, hogy vannak olyan emberek, akik nem hisznek abban, hogy a Korán Isten szava lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése