Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 25., hétfő

Egy túszejtés margójára

- Volt olyan helyzet, amikor halálfélelmet érzett?
- Az első utam során, Irakban repülővel éppen egy homokvihar kellős közepén szálltunk le. Akkor azt hittem, nem úszom meg, de a svájci pilóták megoldották a problémát. Egy alkalommal Mozambikban a katonák lefegyverzését intéztük. Ez úgy zajlik, hogy akik beszolgáltatják a fegyverüket, beilleszkedési segélyt, pénzt kapnak. Igen ám, csakhogy kezdetben a helyiek intézték a kifizetést, akik kihasználva, hogy a katonák nagy része analfabéta, kevesebb pénzt adtak a kelleténél. Amikor ez kiderült, négy-ötszáz ember indult ellenünk lincshangulatban. Ám egyikük meghallotta, hogy magyarul kiabálunk egymásnak, s álljt parancsolt. Mint kiderült, annak idején a Bolyain végzett, híradó szakon. Kongóban pedig egyszer tűzharc közepén találtuk magunkat, amikor egyszerű felderítőútra mentünk ki egy terepjáróval. - kérdezte Papp István ENSZ-békefenntartót még szeptemberben a Fejér Megyei Hírlap.


Papp Istvánt, az ENSZ magyar békefenntartóját túszul ejtették a szudáni Darfúrban - adták hírül október elején a hírügynökségek. Al-Fasherből tűnt el, s legelőször egy helyi rádión keresztül adott életjelet. Nyilatkozata szerint a várostól mintegy száz kilométerre egy legalább százfős katonai táborban őrizték. Azt is tudni vélték egyesek, hogy Papp elrablása összefüggésbe hozható egy helyi piramisjátékkal, amin a szétesőben lévő afrikai nemzet egy jelentős része igen sokat vesztett. Máig tisztázatlan a békefenntartók szerepe mind a Papp-ügyben, mind a piramisjáték-ügyben.

Most -mint hírül is adtuk- a Bolek Zoltán vezetése alatt és Abdou Abdulmuneim fatvájával a kézben a Magyar Iszlám Közösség indul Papp megmentésére.Azóta remélhetőleg fejléc és pecsét is került a híres vallásjogi döntésre!  Bolek október 10. körül még nem tudta, hogy kik lehetnek a túszejtők. A Kegyes Koránból vett idézetekkel megtámogatott kérés hatására reméljük, hogy szabadon engedik a hazánkfiát. Persze kérdés, hogy egy "egyszerű" fatva meghatja-e a pénzéhes túszejtőket.

Csak akkor járunk a helyes úton, ha arra gondolunk, hogy Papp elrablása csak a pénzről szól? Természetesen valószínűleg pénzről is szól. Papp Szudán egy mélységesen szegény vidékén tűnt el. Egy olyan vidéken, ahol a szudáni kormány ellenőrző szerepe a nulla felé konvergál, ahol nincsenek kormánycsapatok, de felkelők sem igazán. Egy olyan vidék ez, ahol sem a banditáknak, sem békefenntartóknak nincs pénze. S minden jól jön, ami pénzzé tehető. Papp ilyen pénzzé tehető árucikké vált azon a vidéken, ahol ő és missziója is csak egy a sok szegény között.

Akkor miért Papp, s miért nem egy gazdagabb iparosodott nemzett fia? Papp Istvánról az is hírlik, hogy katonai hírszerző volt. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor már beláthatjuk, hogy Papp értékesebb a többi kéksapkásnál. Persze jó az esély arra, hogy a többi is dolgozik ilyen vagy olyan szolgálatnak. Úgy hírlik, hogy a magyar szolgálatok emberei is a helyszínen vannak, de nem igazán kapnak a helyiektől támogatást.

Bízunk benne, hogy Papp kiszabadítása sikerrel jár. S persze ez sem mellékes. A mentőakcióban hőssé lehet válni.

Végső soron azért csak marad egy kérdés. Ki fogja a túszmentés számláját állni? S persze az sem lényegtelen, hogy a kialkudott összeg kinek is a zsebében fog landolni?

Bolek Zoltán az RTL Klub reggeli műsorában nyilatkozott a témáról. A videó ITT tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése