Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 5., kedd

Rabbik Koránt ajándékoztak egy palesztin mecsetnek


Nem mindennapi szolidaritási akciónak lehettek a szemtanúi a Nyugati part (Ciszjordánia) palesztin lakosai. Egy csapat rabbi a szomszédos zsidó településekről Koránokat ajándékozott egy mecsetnek.
A szokatlan gesztus előzménye az volt, hogy hétfőn egy mecsetet valakik megpróbálták felgyújtani, a palesztinok pedig a közeli Gush Eztion nevű zsidó telep lakóit vádolták az akcióval. A támadóknak egy szőnyeget és néhány Koránt sikerült felgyújtaniuk, miközben héber nyelvű szlogeneket írtak és fújtak festékszóróval a falakra. Az zsidó hadsereg megígérte, hogy  kézre keríti a tetteseket.
A rabbik a Beit Fajjar nevű palesztin faluba rendőri kísértettel, páncélozott autókkal érkeztek. De kiderült, hogy semmitől nem kell tartaniuk, az ajándékot a helyi palesztinok üdvrivalgással fogadták. A mecsetnél a helyi imám fogadta őket. A rabbik egyöntetűleg elítélték a vandál tettet, azt a Tórával szembenállónak nevezték. Az iszlámot nem tartják ellenséges vallásnak, még akkor sem, ha néhány követőjével vitánk van - emelték ki.
Betlehem kormányzója, Abdel Fatah Hamayel is üdvözölte a kezdeményezést és a rabbik fellépését a mecset ellen elkövetett "vallás és emberiség elleni tett" ellen.
A mecset elleni támadás nem az első ilyen incidens a Nyugati parton. A nemrég lejárt építési moratórium amíg tartott, alatt sok feszültséget okozott a zsidó telepesek között. Olívafákat ástak ki, autókat gyújtottak fel. Májusban egy mecsetet Náblusz közelében gyújtottak fel, ami le is égett. Az izraeli hatóságok még senki ellen nem emeltek vádat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése