Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 24., vasárnap

A tory párt muszlim elnöke nem vehet részt egy iszlámról szóló konferencián


Sayeeda Warsi bárónő
MTI


David Cameron brit miniszterelnök megtiltotta, hogy tory pártjának az elnöke, Warsi bárónő részt vegyen egy vasárnap Londonban tartandó jelentős iszlám értekezleten, éles vitát robbantva ki a koalíción belül arról, hogyan kezelje a kormány az iszlám szélsőségesség ügyét - írta honlapján vasárnap a The Guardian című brit újság.


Warsi, a brit kabinet első női muzulmán minisztere így nem lehet ott a találkozón, amely a beharangozó szerint a legnagyobb szabású multikulturális összejövetel Európában. A londoni konferencia kinyilvánított célja a közösségek közötti viszony javítása, bírálói szerint viszont számos olyan felszólalója is lesz, aki helyesli az öngyilkos merényleteket, támogatja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot, a homofóbiát és a terrorizmust.

Busralilmuhminin-közbevetés: A Global Peace and Unity Event (Globális Béke és Egység Esemény) elnevezésű rendezvényt ezen a héten tartják London Excel nevű városrészében. Az előadók között feltűnik Yusuf Estes, aki Jehova tanújából lett muszlim prédikátor, Germaine Jackson, Michael Jackson testvére és Yisroel Dovid Weiss rabbi, a Naturei Karta anticionista zsidó mozgalom egyik vezetője, Tariq Ramadan, Muhamed Tahir-ul-qadri, a Minhaj-ul-Quran mozgalom vezetője, és az iszlám világ számos további véleményformálója. Fellépnek az iszlám dalművészet legjobbjai így Al-Hufasi, Bhika és Bukhatir. Ezen kívül tucatnyinál is több fotós, szobrász és költő mutatja be remekeit. Ezek fényében a tiltás elkeserítően cinikus.

A bárónő, aki befolyásos tagja a nemzetközi muzulmán közösségnek, úgy véli, hogy a szélsőségesekkel nyilvános eseményeken szembeszállni hatékonyabb eszköz a fundamentalizmus ellen, mint kitérni előlük. Egy kormányzati forrás szerint Warsi "remélte, hogy ott lehet, de véleménykülönbség van azt illetően, hogyan foglalkozzunk a szélsőségesekkel, és a miniszterelnök - Theresa May (belügyminiszter) támogatásával - szilárdan kitartott amellett, hogy egyetlen tory se legyen ott".
Paul Goodman, az önkormányzatok és helyi közösségek egykori tory minisztere szerint "a szervezők célja az, hogy a politikusok jelenlétét kihasználva erőt gyűjtsenek, befolyást és hitelt szerezzenek a brit muzulmánok körében", és "a politikusoknak nem szabad belemenniük az ő játékukba".
Az arról szóló vita, mi lenne az szélsőségek elleni fellépés leghatékonyabb stratégiája, szakadáshoz is vezetett a koalíció liberális demokrata és konzervatív tagjai között. Míg Cameron megtiltotta a toryknak, hogy elmenjenek az Excel Centre-be, Nick Clegg, a liberális demokrata miniszterelnök-helyettes határozottan ellenezte az esemény politikusi bojkottját, egyetértve Warsi bárónővel abban, hogy a szélsőségesekkel nyilvánosan kell szembeszállni.
Végül kompromisszum született: Andrew Stunell, az önkormányzatok és helyi közösségek liberális demokrata minisztere elmegy és kemény beszédet mond a fundamentalizmust támogatók ellen. "Világossá fogja tenni, hogy a koalíciós kormány semmilyen formában sem tűri el a szélsőségességet, a gyűlöletet és az intoleranciát" - idézte a minisztérium szóvivőjét a The Guardian.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése