Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. október 24., vasárnap

Magyar muszlim a Ground Zero mecset fő szponzora

Az Origo cikkének részletei


Magyar származású üzletember annak az alapítványnak az egyik legnagyobb támogatója, amelyik mecsetet és iszlám kulturális központot építene a 2001-es New York-i terrortámadások emlékhelyének közelében. A férfi családja évtizedek óta az amerikai közélet egyik fontos szereplője.


Deák László Róbert



Egy magyar származású üzletember is támogatja annak az iszlám kulturális központnak és mecsetnek a megépítését, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elpusztult New York-i World Trade Center közelébe terveznek. Robert Leslie Deak szerepéről néhány hete számolt be a The New York Observer. A férfi apja, Nicholas L. Deak (Deák Miklós) a második világháború előtt emigrált Magyarországról Amerikába, ahol bankárként komoly szakmai és politikai karriert futott be.



Az 52 éves Robert Leslie Deak (Deák László Róbert) a New York Observer szerint a New York állambeli Scarsdale-ből származik, vagyis már az USA-ban született. A férfi a lap szerint az elsők között kezdte támogatni a Cordoba Initiative nevű nonprofit csoportot, amely a 2001-ben lerombolt felhőkarcolók helyétől, a Ground Zerotól néhány sarokra szeretné felépíteni muszlim központot. Deak 2004 óta tagja a szervezet tanácsadói testületének, és egyben ő a szervezet legnagyobb támogatója is: 2006 és 2008 között 98 000 dollárt (kb. 20 millió forint) adományozott az egyesületnek családi alapítványán, a Deak Family Foundationon keresztül.
Deak a szakmai kapcsolatépítés segítésére létrejött közösségi oldal, a linkedin.com portálon található adatlapja szerint a nemzetközi kapcsolatok szakértője, akinek nagy üzleti tapasztalata van a Közel-Keleten, évi hat hónapot él és dolgozik Egyiptomban. Magát "gyakorló muszlimnak" nevezi, bár jelzi, hogy keresztény és zsidó gyökerei vannak. A New York Observer szerint keresztény családba született, majd zsidó hitre tért, mikor elvette első feleségét, egy ortodox zsidó nőt. A muszlim hitet akkor vette fel, amikor második feleségével, a szintén muszlim Mosira Szolimannal összeházasodott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése