Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 16., kedd

Az ortodox papság támogatását élvező szélsőségesek támadtak a muszlim ünneplőkre Athénban

Imádkozó muszlimok az Attiki téren

MTI

Tojással dobálta és kigúnyolta az iszlám áldozati ünnep, az íd al-Adha alkalmából összegyűlt, imádkozó muzulmán bevándorlókat több tucat szélsőjobboldali aktivista és helyi lakos kedden Athénban.
Az ünneplő muzulmánok - hivatalos mecset híján - a város egyik központi terén gyűltek össze, amelyet a hatóságok előzőleg kordonnal kerítettek körbe. A helyszínre a rohamrendőrség is kivonult, a környéken lakók ennek ellenére trágárságokat kiabáltak az imádkozóknak, és a muszlimok által tisztátalan állatnak tartott disznókat ábrázoló röpcédulákkal szórták tele a környéket. Néhány ember görög zászlókat lengetett az erkélyéről.
A város egy központibb helyszínén, az athéni egyetemmel szemközti téren 2000 muzulmán hívő ünnepelte békésen az íd al-Adhát.
Görögországban egyre gyarapodik a muzulmán kisebbség, ennek ellenére a fővárosban még mindig nem építettek vagy jelöltek ki számukra hivatalos imahelyet, így szertartásaikat magánlakásokban, kulturális központokban vagy közösségi házakban kénytelenek megtartani. "Van itt a közelben egy nem hivatalos mecset, de nem mertünk odamenni. A környéken élő görögök néha azzal fenyegetnek, hogy megölnek minket" - mondta a megzavart ünnep egyik részvevője.
Az utóbbi időben Athén egyes területein - köztük a keddi zavargás helyszínén, az Attiki téren - megnövekedett a feszültség a bevándorlók és a helyiek között. "Ez így nem élet...Félünk tőlük. Sokan közülük bűnözők, kést hordanak maguknál és droggal kereskednek" - nyilatkozta a Reutersnek az Attiki téren élő idős hölgy, aki már harmincöt éve ott lakik, most mégis a költözést fontolgatja.
Az elmúlt években már voltak törekvések arra, hogy építsenek egy mecsetet Athénban, ám a helyi lakosok és a görög ortodox egyház egyes papjainak ellenkezése miatt ez eddig meghiúsult. Görögországban csak a török határ mellett fekvő Xanthi tartományban találhatóak mecsetek, ugyanis ott jelentős muzulmán török kisebbség él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése