Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 20., szombat

Egyiptom tömegesen tartóztatja le a muzulmán testvéreket

MTI

A Muzulmán Testvériség címere
Az őrizetbe vételekre pénteken került sor,értesülések szerint Kairóban, továbbá az ország második legnagyobb városában, Alexandriában. A mozgalom egyik magas rangú biztonsági képviselője ugyanakkor az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok mintegy 300 ellenzéki személyt tartóztattak le. A letartóztatások során összecsapásokra került sor. Egyiptomban jövő vasárnap tartják a parlamenti választásokat. Azokat a múltban rendszeresen erőszakos jelenségek és csalást emlegető vádaskodások kísérték. A november 28-i szavazásra készülve ugyancsak elhangzottak olyan panaszok, hogy a hatóságok korlátozzák a sajtót és bizonyos jelöltek indulását. Ez utóbbi főként a Muzulmán Testvérek nevű iszlamista mozgalmat érinti, amely pártként nem is léphet versenybe, jelöltjeit "függetlenként" kell indítania. A szervezet már korábban azt állította, hogy a szavazáshoz közeledve kampányszerűen tartóztatják le tagjait. A napokban az egyiptomi kormány teljes mértékben elfogadhatatlannak minősítette azt az amerikai felvetést, hogy fogadjon nemzetközi megfigyelőket a november végi parlamenti választásokon.

Busralilmuhminin-kiegészítés: A Muzulmán Testvériség (MT) nevű szervezetet Haszan el-Banna alapította az 1920-as években. Többször megkísérték megdönteni a törvényes hatalmat Egyiptomban és Szíriában. A represszió több tízezer ártatlan muszlim életet követelt. Az MT tehető felelőssé több, turisták sérelmére elkövetett terrortámadásért is. Elemzők szerint mind a Hamasz, mind az Al_kaida az MT-ből nőtt ki.

Az MT ma közel száz országban aktív. Kontinensünkön Európai Iszlám Szervezetek Szövetsége (SIOE) néven működik ernyőszervezetük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése