Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 19., péntek

Felmentettek egy guantanamói foglyot

A Hírextra híre
Egy jelentéktelenebb bűncselekmény kivételével minden, több mint kétszáz vádpontban felmentették szerdán a guantánamói börtöntábor első olyan foglyát, aki felett polgári bíróság ítélkezett New Yorkban.
A tanzániai Ahmed Khalfan Ghailanit azzal vádolták, hogy robbanóanyagot szállított az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége elleni, 1998-ban elkövetett terrortámadásokhoz, amelyeket az al-Kaida szervezett meg. A merényletekben 224 ember halt meg, és több százan megsebesültek. Az esküdtszék ítélete szerint a férfi elkövette az amerikai vagyon robbanóanyaggal való megrongálására vagy megsemmisítésére irányuló összeesküvés bűntettét. Több mint 280 vádpontban azonban felmentette őt.


Az esküdtszék csak abban találta bűnösnek Ghailanit, hogy beszerezte a merényletekhez használt teherautót és a gázpalackokat. Ügyvédei azt állították a per során, hogy Ghailani semmit se tudott a készülő merényletekről, a terroristák megtévesztették, kihasználták őt a rémtettek végrehajtásához, de nem avatták be a részletekbe.



A vádlottra kiszabható büntetés húsz év letöltendő börtöntől életfogytig tartó börtönbüntetésig terjed. A bíróság a jövő év januárjában hozza nyilvánosságra a büntetés mértékét.

Busralilmuhminin-kiegészítés:


Ghailani 1970-ben vagy 1974-ben született Zanzibárban. A szuahéli anyanyelvű férfi a Tabligh Dzamaat tagja volt, s ilyen minőségében utazott Pakisztánba.

Steve Zissou, Ghailani ügyvédje, az eddigi eredményeket az alkotmányosság győzelmeként ünnepli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése