Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 18., csütörtök

A szlovén muszlimok is ellenzik a vallásügyi törvény módosítását

A világ legkisebb minaretje a jeszenicei mecseten
A Magyar Kurír cikke


Szlovéniában a vallások társadalomban elfoglalt helyét módosító törvényjavaslat előkészítését tervezik. A szlovén történelmi egyházak elégedettek a jelen szabályozással, és tiltakoznak a tervezett változtatások ellen.


Szlovéniában a Vallási Közösségek Hivatala október 27-én olyan javaslattal állt elő, hogy új törvényt kell kidolgozni a vallásos és filozófiai jellegű közösségekről. A SIR olasz katolikus hírügynökség beszámolt róla, hogy a jelenlegi, vallásszabadságról szóló törvény 2007-től van érvényben, és idén áprilisban az alkotmánybíróság is jóváhagyta. November 9-én a katolikus, a szerb–ortodox és az evangélikus egyház, a muzulmán közösséggel együtt, hangot adott tiltakozásának a törvénymódosítás ellen, és hangsúlyozták, hogy a jelenlegi törvényt jónak, kiegyensúlyozottnak tartják.
Az új törvény csökkenteni kívánja a vallás társadalomban betöltött szerepét, fokozatosan ki akarja vonni a vallást a társadalmi életből. Nem tesz különbséget az egyházak és a keresztény közösségek, csak a vallási és filozófiai jellegű közösségek között. Ily módon az egyházak azokkal a társaságokkal kerülnének egy szintre, amelyek fölött az állam nagyobb ellenőrzést gyakorol. Elveszne ezzel a vallási szervezetek önállósága, és az állam jobban beleszólhatna a vallási ügyekbe. A kormányszintű hivatal más állami szervekre bízna bizonyos feladatokat, ezzel bonyolódna az ügymenet, és kisebb lenne a párbeszéd lehetősége. A hivatal által beterjesztett változtatások szemben állnak az alkotmányjoggal és a vallásszabadság európai alapelveivel, amelyek szerint a vallási közösségek a civil társadalom pozitív szereplői.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése