Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 4., csütörtök

Hamarosan kész a mekkai óriásóra



Az utolsó simításokat végzik az iszlám legszentebb városában,Mekkában épülő gigantikus óratornyon, amely egy internetes arab hírmagazin szerint novemberben el is készülhet. A 601 méter magas Abraj Al-Bait a világ legmagasabb épületei közé tartozik (összehasonlításképpen: a legmagasabbnak számító Burj Khalifa 828, a tajvani Taipei 509 méter magas).
A mekkai óartorony építés közben - Kép © Omar A., flickr.com
A torony négy óralapja közül három már kész, a negyedik befejezése pedig hamarosan várható. Elkészültük után igazítják az órákat az egyezményes koordinált világidőhöz (Universal Time Coordinated, azaz UTC). A tornyon lesz majd egy 23 méteres félhold is, valószínűleg a világ legnagyobb ilyen létesítménye, és hangszórók, amelyek imára szólítják a hívőket. Utóbbiak hangját állítólag hét kilométeres távolságban is hallani lehet majd. Az óra átmérője több mint hatszor nagyobb a londoni Big Ben óralapjáénál, arab betűs „Allah nevében felirat” díszíti, és kétmillió LED-es fényforrás világítja meg. Az órák alatt körben kilátóteraszt is kialakítottak.
A mekkai óriás óratorony látványterve - Kép © Saudi Binladin Group
A szeptemberben már felavatott torony a szaúdiak reményei szerint a Mekkát a greenwichi időszámítás alternatívájává teheti. A torony építése két hónapot vett igénybe. Augusztusban a létesítmény szabályos pánikot okozott a Mekkába zarándokolt muszlim hívők körében, ekkor ugyanis egy időre ködbe burkolózott, amit tűz okozta füstnek véltek – a tűzoltókhoz befutott számos riasztást követően a polgári védelem is kiszállt a helyszínre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése