Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 2., kedd

Híd két világ között


Mohamed Abdulgail Al-Dubai: Örök festmény

Mohamed Abdulgail Al-Dubai: Örök festményMohamed Abdulgail Al-Dubai Örök festmény című kötete egyedülálló alkotás a maga nemében. A költő Jemenben született, Magyarországon végezte iskoláit, és hazánkban találta meg élete párját is. Első könyvében különös módon keveredik egymással szülőhazájának egzotikus világa, hazánk az olvasó számára is ismert valósága és a költő lelki életének tájai. Papírra vetett gondolatainak központi elemei: a szeretet, a költészet és – származásából adódóan – az iszlám vallás.


Kötete egy híd két világ között. Jemeni származását ismerve verseiben nem tűnnek idegennek olyan elemek, amelyek egy „csak” magyar alkotónál erőltetettnek hatnának. Nála tejesen természetes a Szahara vagy a dzsinnek emlegetése. Műveiben az archaizálás keveredik a modernséggel: pátosszal átitatott soraiban időnként olyan, a jelenkorra jellemző szavakkal találkozhatunk, mint egy gyógyszer- vagy épp egy autómárka.

Verseiben számba veszi családját: sokszor szól szeretett feleségéről és gyermekeit is bemutatja az olvasónak. Műveiben többször szól az emberi balgaságról, és Allahtól kér segítséget számunkra. Soraiban az előbbiek mellett maga a költészet is kiemelt szerepet kap. Verseiben „líráját” is megszólítja, melynek sorait sokszor az öröm tintájával veti papírra.

Magánkiadás, 2010.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése