Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 5., péntek

Ima a kiégett mecset előtt


Jászberényi Sándor emlékezése a  Mindennapi oldalán


Palesztin férfiak imádkoznak a Gázai övezetben készült felvételeinken. A pénteki nagy imádságot (Szalátul-Al Dzsumaa) az izraeli rakétatámadásban kiégett a Khulfa ar Rásidún mecset előtt, Dzsabalijában végzik.
A mecsetet a Mohamed prófétát ( صلى الله عليه وسلم‎ ) követő „helyesen vezetett” Kalifákról nevezték el. Miután a Hamász politikai mozgalom fegyveres puccsot hajtott végre a Gázai övezetben, a mecsetet politikai célokra és egyfajta vallási központként is használták. Izrael 2009 januárjában az Öntött Ólom hadművelet keretein belül bombázta le, mert fegyveres Hamász harcosok kerestek menedéket a falai között. Az épület teljesen kiégett.
A képeket 2009 márciusában készítettük, közvetlenül az Öntött Ólom hadművelet lezárulása után. Az imám Móser Maszri volt, a Hamász egyik vallási ideológusa. Pénteki példabeszédében (kutba) úgy jellemezte a háborút, hogy az „angyalok is fegyvert fogtak” az „elnyomó” Izraeli Védelmi Erők ellen.
Az imádság alatt számtalan utcagyerek gyűlt össze, főleg azok, akiknek szülei meghaltak az offenzíva során, hogy a vallásos muszlimoktól alamizsnát kérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése