Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 2., kedd

Kétszáz szerbiai muszlim vesz részt idén a mekkai zarándoklaton

Szerbiai zarándok szandzsáki zászlóval

MTI

Mintegy kétszáz szerbiai muszlim vesz részt idén a mekkai zarándoklaton, a háddzson - közölte Belgrádban az illetékes vallásügyi hivatal.
A résztvevők egyharmada nő, és nagyjából 50-en albán nemzetiségűek, a dél-szerbiai Presevo-völgyből. (És nyilván számosan a bosnyákok lakta Szandzsákból is - szerk.)
Kedden 81 zarándok kel útra repülővel Belgrádból Isztambul érintésével Medinába, a többiek már útra keltek, autóbusszal teszik meg a hosszú utat Bulgárián, Törökországon, Szírián, Jordánián át - jelentette a Beta szerb hírügynökség. A zarándoklat fejenként 2600-2900 euróba kerül, ennyi az utazás és az ott-tartózkodás összköltsége.
Minden évben nagyjából kétmillió muzulmán keresi föl Szaúd-Arábiában az iszlám két legszentebb helyét, Mekkát és Medinát. A mekkai zarándoklat a világ muszlimjainak minden évben ismétlődő szertartása, amelyen a hívőknek legalább egyszer életükben részt kell venniük, ha megengedhetik maguknak.
Szerbiából 1994 óta utaznak zarándokok, az első évben mindössze 24-en voltak. A szomszédos Bosznia-Hercegovinából idén nagyjából 1600 muszlim hívő vesz részt a háddzson.
Az előírás szerint egy-egy ország egymillió lakos után ezer zarándokot küldhet. A szaúdi kormány minden évben átvállalja meghatározott számú hívőtől a zarándoklat költségeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése