Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 28., vasárnap

Parlamenti választások Egyiptomban


MTI
Ég Mubarak?
Megkezdődött vasárnap Egyiptomban a parlamenti választás, amelyen - előrejelzések szerint - a Hoszni Mubarak államfő vezette kormánypárt újbóli fölényes győzelme, és az iszlamista ellenzék meggyengülése várható.
A választás második fordulóját egy hét múlva, december 5-én tartják. A 82 milliós észak-afrikai országban 41 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát. Az új összetételű, 518 tagúra "felduzzasztott" alsóházban 508 mandátum sorsáról döntenek a szavazók, s tíz képviselőt közvetlenül Hoszni Mubarak államfő jelöl ki. A Népi Gyűlésben (Madzslisz as-Saab) 64 képviselői helyet a nők számára tartanak fenn.
A választási kampány végén kormányellenes tüntetésre, és letartóztatásokra került sor Egyiptomban, a rendőrség ezért fokozta a biztonságot a szavazóhelyiségek körül.
Előrejelzések szerint Mubarak Nemzeti Demokrata Pártja várhatóan fölényes győzelmet arat, akárcsak az öt évvel ezelőtti választáson. A legnagyobb ellenzéki párt, a Muzulmán Testvériség a voksok harminc százalékának megszerzését tűzte célul, de várhatóan nem tudja megismételni öt évvel ezelőtti sikerét sem, amikor is a parlamenti mandátumok mintegy ötödére tett szert. Elemzők szerint a kormány ki akarja szorítani legkeményebb bírálóját a parlamentből a jövő évi elnökválasztás előtt, ezért bírálataival folyamatos nyomás alatt tartotta, s ezzel meg is gyengítette az iszlamista szervezetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése