Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. november 22., hétfő

Újabb provokáció

A Bors cikke


Frederique Daubaul különleges fotó sorozatot készített muzulmán női viseletekről, melyeken a valódi arcokat divatmagazinokból kivágott modellek helyettesítik.


Köztudott, hogy egyes arab országokba a nőknek a jellegzetes, egész testet és arcot takaró viseletet kell hordaniuk. (Köztudott ez azok birkák számára, akik a valóság helyett mondjuk a Borsból tájékozódnak. Az iszlám legtöbb irányzata szerint a muszlim nők nem kötelesek az arcuk elfedésére. Arról nem is beszélve, hogy a muszlimok 82% nem arab. S az arcot elfedő burkát történetesen a nem-arab Afganisztánban és Pakisztánban hordják. - szerk.) Ez a sokat vitatott ruhadarab, a burka, ihlette Frederique Daubaul francia képzőművész alkotásait, aki Hide and Seek, azaz Bújócska című fotósorozatával hatalmas vihart kavart a divat és művészéletben. 





Arcot "kaptak" a burkát viselő nők? Vagy zombik?
Fotó: Frederique Daubaul

A divatmagazinokból kivágott női arcok takarják a ruha alatt, láthatatlan tekintetet. A kérdés persze az, hogy a művész ezt polgárpukkasztásnak vagy figyelemfelkeltésnek szánta…

A képek igencsak megosztják a közvéleményt, hisz a divat és trendek végtelen világa ütközik az arab hagyományokkal, és egyben burkoltan rávilágít a közel-keleti nők elnyomására is. (A nőket valójában épp Nyugaton nyomják el, ahol nem hordhatják azt, amit szeretnének - szerk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése