Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 6., hétfő

A görög kormány gyorsítja a mecsetépítést

Az egykori dzsámi ma múzeum
A The Express Tribune arról számolt be, hogy 2012-re elkészül a görög főváros első modern mecsete. Addig is, amíg még nem áll rendelkezésre az ötszáz hívőt befogadni képes új dzsámi, hat hónapon belül az egykori tengerészeti bázison felhúznak egy ideiglenes imaházat.

Görögországot a 19. század közepéig az Oszmán Birodalom uralta. Athén térsége az 1830-as években került görög ellenőrzés alá, a környékről rendkívül gyorsan elüldözték a muszlimokat, s a lehető legbrutálisabban lerombolták imaházaikat. Az ortodox országban egészen a közelmúltig tiltott volt a mecsetépítés, kivéve a máig töröklakta Rodoszon és Nyugat-Trákiában.

Az utóbbi időben közel 200.000 muszlim bevándorló telepedett le az Akropolisz lábánál. Sokuk pakisztáni, de számosan vannak az arabok is. A három hete tartott áldozati ünnep imáján hangos zenével és tojászáporral próbálták megzavarni az áhítatot keresztény szélsőségesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése