Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. december 26., vasárnap

A rasszizmus ellen tüntettek Moszkvában

Független Hírügynökség

"Oroszország mindenki előtt nyitva van!", "Fasizmus és nácizmus nélküli Oroszországot!". Ilyen és ezekhez hasonló mondatok voltak azokon a transzparenseken, amelyeket a rasszizmus elleni vasárnapi moszkvai tüntetés résztvevői emeltek magasba. A demonstráción másfél ezren jelentek meg a Kremlhez közeli Puskin-téren.
A békés demonstráció kiváltója egy fociszurkoló december 4-i lelövése, illetve az azt követő ultranacionalista tüntetősorozat volt. A szurkolót állítólag egy muzulmán férfi ölte meg. Korábban és azóta is több támadást követtek el ismeretlenek főleg Közép-Ázsiából és a muzulmán déli régióból érkezett "bevándorlók" ellen. A támadásokban többen meghaltak.
Az egyik legmegrázóbb eset nemrég történt. Egy hete őrizetbe vettek egy 14 éves fiút, aki a gyanú szerint két fiatal társával részt vett egy kirgiz férfi tíz nappal ezelőtti meggyilkolásában. A férfit halálra késelték támadói, akik a hatóságok szerint rasszista okból öltek. Az orosz média szerint mindhárom fiatal a Szpartak Moszkva szurkolója, és szélsőjobboldali csoportokkal is kapcsolatba hozták őket.

A kirgiz férfit egy nappal azután ölték meg, hogy a Szpartak Moszkva szurkolói és szélsőjobboldali csoportok Moszkvában és Szentpéterváron összecsaptak rohamrendőrökkel. A tüntetéseket egy Szpartak-drukker egy héttel korábbi halála miatt tartották.

Legutóbbi felmérések szerint erősödnek a moszkvaiak körében a nem oroszokkal szembeni ellenérzések. Az erőszak fokozódása arra késztette Dmitrij Medvegyev államfőt néhány hete, hogy rendkívüli tanácskozást tartson az illetékes hatóságok vezetőivel, illetve a kormány tagjaival. Vlagyimir Putyin miniszterelnök ennek kapcsán ismételten kijelentette: kormánya a legkeményebben fellép minden szélsőséges megnyilvánulás ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése