Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 3., hétfő

Al-Karadavi hitetlenné nyilvánította az alexandriai merénylőket

al-Karadavi elítélte a terroristákat
Juszúf al-Karadavi, a neves egyiptomi születésű ám Katarban élő vallástudós, a Muszlim Tudósok Nemzetközi Uniójának elnöke heves indulatokkal ítélte el a minapi alexandriai terrortámadást. Kifejtette, hogy "ezen bűn elkövetői bűnözők, gyilkosok és nem muszlimok, mert az iszlám szentnek tekinti az emberi életet, s tiltja az ellene való erőszakot. Az iszlám nem engedi meg az ártatlan civilek meggyilkolását nemzetiségre való tekintet nélkül. Bármilyen nemzetiségű civilek véletlenszerű megölése, főleg ha egy imahelyen ünnepet tartanak, nem tekinthető dzsihádnak, s minden kétséget kizáróan ellene a megy a Kegyes Korán és prófétai hagyományok tanításainak".


Az iszlám vallás szerint, ha valakit hitetlennek nyilvánítanak (takfír), az egy igen erőteljes kijelentés, hiszen ennek következtében vagy a kijelentés tevője vagy a címzettje mindenképpen hitetlen. Ha a címzett valóban hitetlen, a kijelentés helyes, ha azonban hívő, a kijelentés tevője válik hitetlenné, mivel isteni attribútumokat tulajdonít magának. Az iszlám vallásban a bűnöst, beleértve a gyilkost is, nem szokás hitetlenné nyilvánítani.


Mindezek fényében al-Karadavi kijelentése különösen figyelemre méltó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése