Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 10., hétfő

Botrány lett Pakisztánban az iszlám szexuális felvilágosítás


Busralilmuhminin-bevezető: A nyugati felfogással és a keresztény tanításokkal szemben az iszlám nem egy prűd vallás. Mohamed próféta (béke legyen vele) az evilági dolgok közül az istenszolgálat és a jó illatok mellett a házaséletet kedvelte, s mivel az fontos része az emberi életnek, s arra a Teremtő sok utasítása vonatkozik, részletesen tárgyalta. Számos iszlám országban van már hagyományos szexuális felvilágosítás, illetve az is tudott, hogy muszlim szerző írta az Illatos kertet is.
Az iszlám és a szexualitás témájában érdemes elolvasni EZT a riportot Jakab Györggyel, a Hanif Iszlám Kulturális Alapítvány imámjával!
Az alábbi cikk a HVG-ben jelent meg:
Nyíltan tárgyal szexuális kérdéseket és problémákat egy Pakisztánban megjelent könyv. Írója szerint egyáltalán nem tabudöntésről van szó, bírálói szerint azonban az iszlám vallási hagyományok ellen fordítja a fiatalokat.
Hogy hogyan kezeli az egyház és a közvélemény a szexualitás kérdéskörét, jól jelzi, hogy az angol kiadásban a Szexuális felvilágosítás muszlimok számára címet viselő könyv urduul a kevésbé provokatívnak számító Fiatalok különleges problémáicím alatt jelenhetett meg. A könyvet szerző pszichológus, Mobin Akhtar elmondása szerint már a megjelenés előtt rengeteg bírálatot kapott, sarlatánnak titulálták „iszlámmal szembemenő” könyve miatt.
"A szóbeli támadások kezelése mellett pedig kiadónkkal gyakorlati téren is számos problémát kell leküzdenünk, így például számos üzlet nem hajlandó befogadni és forgalmazni a könyvet, nyomtatott lapokban pedig szinte lehetetlen hirdetést elhelyeznünk" – mondta a pszichológus.
A lélekbúvár saját bevallása szerint egy olyan felvilágosító anyag összeállítása volt a célja, amely Pakisztánban, és általában véve az iszlám országokban hiánypótlónak számít és ma már feltétlenül szükség van rá. Az országban szexualitásról nyíltan beszélni ma is tabunak számít, s a hagyományokból adódóan még az orvosok és a tanárok sem hajlandóak vagy tudnak beszélni a témáról. "A tizenévesek senkitől sem kapnak felvilágosítást arról, hogy testük és testiségük hogyan változik pubertáskorban, és ez a helyzet egy szigorú szexuális elnyomással párosítva rengeteg mentális problémát okoz" – írja körül a helyzetet Akhtar, aki szerint ez is lehet a tinédzserek közötti magas öngyilkossági arány magyarázata az országban.
A könyvet ért támadások hivatkozási alapja az, hogy a szexualitás nyilvános tárgyalása nem felel meg az iszlám szellemének és a fiatalokat a vallási hagyományok ellen fordítja. A pszichológus ezt azzal cáfolja, hogy a Korán is több helyen taglalja a szexet, mint házastársi jogot, és számos korai vallásos iratban is találhatók értekezések a témában. A pszichológus szerint a felvilágosítás, a szexualitás kérdéskörének tárgyilagos bemutatása és kontextusba helyezése az iszlám hagyományokban ma rendkívül fontos Pakisztán társadalmában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése