Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 26., szerda

Január 26-a az iszlám napja Lengyelországban


Ősi famecset Kruszynianyban
Lengyelországban közvetlenül a keresztény egység hetének lezárása után tartják az iszlám napját. Az idei ünnep címe: Együtt a különböző hitvallású hívők közötti erőszak legyőzéséért.
Romuald Kaminski érsek, a nem keresztény vallásokkal való párbeszédért felelős bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy országában évszázados hagyományra tekint vissza az együttélés, hiszen a katolikus lengyelek békésen éltek a muzulmán tatárok mellett. Emlékeztetett arra is, hogy az auschwitzi táborban meghalt, majd 1982-ben szentté avatott Maximilián Kolbe kanonizációs eljárásában a legfontosabb tanúságtevő egy muzulmán volt. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország példa lehet más európai országok előtt a vallások közötti párbeszéd terén.
Az 1997-ben alapított Katolikusok és muzulmánok tanácsa elnevezésű szervezet aktívan együttműködik  más katolikus és muzulmán szervezetekkel, sok közös kezdeményezést indítanak. Ilyen az iszlám napja is, amelyet 2000 óta minden évben megünnepelnek - írja SIR hírügynökség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése