Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 1., szombat

Kopt csőcselék garázdálkodott egy alexandriai mecsetben

A Szidi Besr mecset
21 ember meghalt és több tucat megsebesült, mikor egy gépkocsi felrobbant Alexandria Szidi Besr nevű keleti külvárosában a helyi mecset és az al-Kisszíszín templom közelében szombat hajnalban, a koptok újévi istentisztelete és a muszlimok hajnali imája idején.

A detonációt követően a helyszínre érkezett a rohamrendőrség, amivel megütközött a közben összeverődő csőcselék, ami berontott a dzsámiba is, amit kifosztott, s ahonnan az utcára szórták ki a szent könyveket.


Az Aljazeera szerint a köveket hajigáló keresztények azt kiabálták, hogy életüket és vérüket adják a keresztért. Ezután felgyújtottak nyolc gépkocsit.

Mind a mecset, mind a mellette álló templom komolyan károsodott.


FRISSÍTÉS!
A legújabb hírek szerint nem autó robbant, hanem egy öngyilkos merénylő, aki a hatóságok szerint külföldi lehetett, a sugalmazások szerint iraki. Ezzel a kormány szerintünk azt próbálja sugallni, hogy belföldön minden rendben, csupán bizonyos külföldi erők próbálják destabilizálni a közel-keleti országot.


III. Senouda, az egyiptomi koptok főpapja nyugalomra intette híveit, akik egy véres keresztet felmutatva szeretnének megrongálódott templomukba visszatérni.


A koptok tüntetéseiken kormányellenes jelszavakat is hangoztatnak, s úgy vélik, hogy a Mubarak-rendszer is felelős a történtekért.

4 megjegyzés:

  1. minden vallási fanatizmus egyformán káros

    VálaszTörlés
  2. Vajon kiknek a szemét szúrják a muszlimok és a keresztények is?

    VálaszTörlés
  3. Persze de azelőtt a béke vallásának nagy hívei robbantottak a keresztyéneknél. .. Pofátlan címválasztás!

    VálaszTörlés
  4. Egész pontosan a vandalizmust egy több évtizedes vallásközi villongássorozat előzte meg. Ennek része pl. az is, hogy két muszlimmá lett egykor kopt hölgyet foglyul ejtettek a keresztények.

    Hogy mi vagy ki okozta a robbanást, még mindig nem tudni pontosan. Az egyiptomi hatóságok az al-Kaidára gyanakodnak. Tény viszont, hogy két vallás imaháza egymás közelében van, s a robbanás mindkét felekezetből szedett áldozatot.

    A cikk nem a robbanásról szól, mert arról részletesen tudósít a mainstream média, hanem az azt követő eseményekről. S azokkal kapcsolatban helytálló a cím.

    VálaszTörlés