Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 11., kedd

Pakisztánban megsértődtek a pápa szavain

Az atv híre


Sértőnek találták Pakisztánban a pápa istenkáromlás törvénnyel kapcsolatos megjegyzését. XVI. Benedek a diplomatákhoz intézett éves beszédében a rendelet eltörlésére szólította fel a pakisztáni vezetést, miután pár nappal korábban egy kormányzóval saját testőre végzett amiatt, hogy ellenezte a blaszfémia törvényt. A katolikus egyházfő szerint a rendelet, amely egyébként halálbüntetést szab ki mindenkire, aki megsérti Mohamed prófétát, ürügyként szolgálhat a vallási kisebbségek elleni erőszakra.  


„A pápa megjegyzésével nemcsak a Pakisztánban élő 150 millió muszlimot sértette meg, hanem az egész iszlám világ érzéseit” – mondta az egyik befolyásos iszlámista párt vezetője, Hafiz Husszain Ahmed, hozzátéve azt is, hogy a katolikus egyházfő ezzel az ország belügyeibe avatkozott be. Az elmúlt napokban több demonstrációt is tartottak a törvény mellett.

 „A pakisztániak többsége nem fogja tolerálni a törvény visszavonására tett kísérleteket. Ellen fognak állni, és nem fogják hagyni, hogy ilyen kampánynak eredménye legyen” – fogalmazott az iszlamista politikus.

A pápa hétfői beszédében leginkább a vallásszabadsággal kapcsolatos aggodalmának adott hangot, mely során újból elítélte az egyiptomi, iraki és nigériai templomok elleni merényleteket. Mint mondta, ezek az események arra világítanak rá, hogy hatékony intézkedéseket kell hozni a vallási kisebbségek védelme érdekében. Emellett a vallásszabadságra szólította fel Szaúd-Arábiát, ahol a keresztények nem gyakorolhatják nyilvánosan hitüket, illetve Kínát, ahol a katolikusok arra kényszerültek, hogy egy államilag elfogadott egyházhoz csatlakozzanak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése