Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 18., kedd

A svájci püspöki konferencia küldöttsége Iránba látogatott

A Vatikáni Rádió híre


Lezárult a svájci püspöki konferencia iszlám munkacsoportjának iráni látogatása, amelyre január 7-14. között került sor. Az út középpontjában a vallásszabadság tiszteletben tartásának témája állt. Találkozásokkal és megbeszélésekkel teli hét volt, amely során a síita képviselőkkel folytattak tanácskozást a svájci főpásztorok. A delegációt Giacomo Grampa, Lugano püspöke vezette. Iráni keresztények képviselőivel is találkoztak, hogy megismerjék az ország helyzetét és kifejezzék szolidaritásukat a keresztény felekezetek híveinek. 

A megbeszélések középpontjában az emberi méltóság állt, amelyet az iszlám és a kereszténység kontextusában vizsgáltak. A szívélyes és kölcsönös befogadás légkörében lezajlott tanácskozásokon különös hangsúlyt fektettek a vallási kisebbségekre a szekularizált és a felekezeti társadalmakban. A síita képviselőkkel folytatott találkozókon, Teheránban és Qomban rávilágítottak a közös pontokra és a még továbbra is fennálló nézeteltérésekre, különösen a vallásszabadság témájában. 

A látogatásról kiadott közleményükben a svájci főpásztorok kifejezték reményüket, hogy sikerül a közös nézőpontokat megerősíteni és legyőzni a nehézségeket, hogy Iránban biztosítsák a teljes vallásszabadságot. Ezt nem pusztán istentiszteleti, hanem teljes lelkiismereti és hitbeli szabadságként értelmezik. Ebben az összefüggésben még hosszú utat kell megtenni – hangsúlyozzák a svájci püspökök. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése