Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. január 30., vasárnap

Visszatért az iszlám ellenzék vezére Tuniszba

Január 17-én írtuk meg, hogy Rached Ghannouchi visszatérni készül egyre szabadabb hangulatú hazájába.

Ezrek és ezrek köszöntötték a tuniszi repülőtéren Rached Ghannouchi-t, az iszlám irányvonalú párt, az Ennahdha vezetőjét. Az al-Dzsazíra képei szerint megérkezése Khomeini ajatollah 1979-es Teheránban való földet éréséhez hasonlíthatóak. Egyes ünneplők a béke és a győzelem jelképeként olajfaágakat tartanak magasba. 


MTIA tunéziai iszlamista ellenzék vezetője, Rasid Gannúsi vasárnap tiltakozott az ellen, hogy bírálói Khomeini ajatolláhhoz hasonlítják, s kijelentette, hogy mérsékeltebb nézeteket vall, mint az iráni iszlám forradalom egykori vezetője.

Gannúsi, az Ennahda (Újjászületés) mozgalom vezetője 22 éves száműzetés után vasárnap tért haza. Az 1981-ben létrehozott Ennahdát 1989-ben tiltották be, miután a választásokon az  iszlamisták listáját a szavazók 17 százaléka támogatta. A mozgalom még mindig be van tiltva, de az átmeneti kormány elnézően kezeli.

 "Néhány nyugati médium úgy ábrázol, mintha olyan lennék, mint Khomeini, de nem így van" - mondta Gannúsi az AP-nek, hozzátéve, hogy az Ennahda meg akarja erősíteni a nők jogait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése