Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 18., péntek

Állami kitüntetésben részesült Lengyelország főmuftija

Kitüntették a lengyel főmuftit
Komorowski lengyel elnök 85. születésnapja alkalmából magas rangú kitüntetésben részesítette Tomasz Miskiewiczet, az ország főmuftiját - jelenti a Lengyel Rádió. Miskiewicz a 600 éve a térségben élő tatár muszlimok szellemi-vallási vezetője. Szintén állami elismerésben részesült Stefan Jasinski, a legidősebb lengyel-tatár imám, aki idén tölti be századik életévét.

Komorowski államelnök ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Lengyelország a szabadság és a tolerancia földje. Válaszában Miskiewicz pedig azt emelte ki, hogy a lengyelországi tatárok mindig is lojálisak voltak a hazához, ám azt is megjegyezte, hogy már-már évszázados álma a lengyelországi tatároknak, hogy Varsóban építhessenek dzsámit.

Lengyelországban két műemlék famecset (Kruszyniany, Bohoniki) és egy modern dzsámi (Gdansk) működik. A byalistok-i építkezés hosszú ideje szünetel. Varsóban működik egy családi házból átépített nagyobb méretű imaház, s jelenleg két mecsetépítési terv is várja megvalósulását. Az egyik a tatároké, akik arra még az 1930-as években kaptak engedélyt, a másik az arab közösségé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése