Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 23., szerda

"Ha ezt Tripoliban csinálom, az egész családomat megölik" - Magyarországon élő líbiaiak a forrongásról


Líbiai tüntetők Budapesten
Saját hadseregét is felszámolta bizalmatlansága miatt Moammer Kadhafi a Magyarországon élő líbiaiak szerint, akik kedden tüntettek a líbiai államfő ellen. Szerintük az egész ország Kadhafi vesztét akarja, de kizártnak tartják, hogy Líbia iszlám demokráciává váljon a rezsim megdöntése esetén. Többen is azt mondták, visszatérnének Líbiába, ha Kadhafi távozna.
"Ha ezt Tripoliban csinálom, akkor az egész családomat megölték volna" - mondta harciasan egy líbiai férfi az észak-afrikai ország budapesti nagykövetsége előtt, miközben Moammer Kadhafi leköpött, széttaposott arcképét tartotta a magasba. Kedd délelőtt mintegy ötven Magyarországon élő líbiai gyűlt össze a Stefánia út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésénél fekvő nagykövetség előtt, hogy Kadhafi rezsimje ellen tiltakozzon. A tüntetők rendkívül ingerülten szidták a Líbiát 42 éve vezető Kadhafit, volt, aki dühében betörte a nagykövetség hirdetőtáblájának üvegajtaját, többen pedig páros lábbal ugráltak a diktátor arcképén.
Líbiában kilenc napja tüntetnek az országot 42 éve irányító Kadhafi ellen. A tüntetések az ország második legnagyobb városában, Bengáziban robbantak ki, majd néhány nappal később átterjedtek a fővárosra, Tripolira is. A Líbiából érkező hírek szerint a hatalom kemény megtorlással reagált a tüntetésekre, de a teljesen bizonytalanul működő telefonhálózat és az internet korlátozása miatt nagyon kevés megbízható információ szivárgott ki. A budapesti tüntetésen részt vevő líbiaiak szerint is nagyon nehéz kapcsolatba kerülniük Líbiában élő rokonaikkal, ismerőseikkel.

Abdulghani al-Sabai,
a Magyarországi Muszlimok
Egyházának tagja fohászkodik
"Tegnap sikerült beszélnem az egyik rokonommal, aki azt mondta, borzasztó a helyzet Tripoliban" - mondta az [origo]-nak egy Magyarországon tanuló líbiai diák. Több megkérdezett is azt mondta, hogy a több szemtanú által is említett fekete-afrikai zsoldosok mellett az olasz maffia is részt vesz a tüntetők elleni harcban. A Líbiából érkező hírek szerint a hadsereg fokozatosan áll át a tüntetők oldalára, de a budapesti tiltakozók szerint ennek nincs akkora jelentősége, mert szerintük a líbiai hadsereg gyakorlatilag nem létezik.
Egy félig líbiai, Magyarországon született férfi szerint Kadhafi teljesen leépítette a hadsereget, mert félt attól, hogy hatalmát meg fogják dönteni. Szerinte erre az a magyarázat, hogy Kadhafi nem akart Szaddám Huszein egykori iraki diktátor sorsára jutni, és a hadsereg leépítésével az USA-nak akart imponálni. A férfi szerint a rendőrségnek pusztán szimbolikus szerepe van az országban, gyakorlatilag csak a forgalmat irányítják. "Kadhafi biztonságát személyes testőrsége biztosítja, az országban pedig a titkosrendőrség felügyeli a rendet" - mondta a férfi, aki szerint rajtuk kívül Kadhafi zsoldosai őrizték a rendet, akik már hatalomra kerülése óta ott vannak az országban. "Azért vannak zsoldosok, mert a saját hadseregében sem bízik" - jelentette ki egy másik tüntető.
Területe alapján Líbia Afrika negyedik legnagyobb országa, de a sivatagos, száraz országban, amelynek van olyan része, ahol csak tízévente esik az eső, mindössze 6,4 millióan laknak. A lakosság 90 százaléka az ország területének 10 százalékán koncentrálódik, főleg a tengerparti sávban. A két legnagyobb város közül Tripolinak kicsit több mint 1 milliós a lakossága, Bengáziban 670 ezren élnek. A két város sokáig rivalizált egymással, Kadhafi uralma előtt mind a két város fővárosként funkcionált. Az egyik budapesti tüntető szerint Kadhafi Tripolit támogatta Bengázival szemben, emiatt történt, hogy Bengáziban kezdődtek a mostani zavargások. "Kadhafi megölte Bengázit" - mondta a férfi, aki szerint erre jó példa, hogy egy kiló cukor Tripoliban egy euróba kerül, míg Bengáziban ötbe. 
"A népre fogadnék"
"Barbár dolog az, amit Kadhafi csinál" - mondta egy férfi arról, hogy a tüntetőket rakétákkal, tankokkal lövik. "Még 40 év után is hibát hibára halmoz" - tette hozzá a Budapesten tanuló diák. Szerinte Kadhafi nem hallja meg az embereket, és azt hiszi, hogy a hatalma örökké fog tartani. "Innen már nem fogunk visszafordulni, ha fogadnom kéne, akkor a népre fogadnék" - mondta. Több tüntető is felhozta a gazdasági problémákat, egy férfi szerint az 1970-es években még egy szaúd-arábiai herceg azért ment Líbiába, hogy tanuljon, napjainkban viszont a szaúdi gazdaság bőven lekörözte a líbiait. "Az infrastruktúrát elhanyagolta, ha Tripoliban esik az eső, akkor félméteres víz van mindenhol. Ramadánkor viszont 15 millió dollárért működtet díszkivilágítást" - jellemezte a líbiai államfő gazdaságpolitikáját.
A legnagyobb probléma azonban nem a gazdasággal van a tüntetők szerint. "Líbiában nem volt éhezés, az emberek nem szenvedtek hiányt semmiben" - mondta egy középkorú férfi, aki szerint a demokrácia és a szólásszabadság hiánya a legnagyobb gond. Az [origo] által megkérdezett valamennyi budapesti tüntető egyetértett vele ebben. "Az egész világ, mindenki ezt szeretné" - mondta a demokráciáról egy férfi.
Kizárják az iszlám demokráciát
A Magyarországon született, félig líbiai férfi szerint a nyugati demokráciáktól különböző berendezkedés jöhet létre, ha elsöpörnék a Kadhafi-rezsimet. "A nyugati modell Irakban és Afganisztánban sem vált be, bár Irakban így is jobb lett minden, mint volt" - mondta. Szerinte a nyugati demokráciatípus meghonosítását az is akadályozhatja, hogy Líbiában - például Afganisztánhoz hasonlóan - nagyon erős a klánok és a különböző törzsek szerepe. Többen viszont azt mondták, hogy egy a magyarországihoz hasonló berendezkedésű jogállami rendszer is létrejöhet. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy az iszlámnak nem kellene szerepet játszania az esetleges új államformában, kizártnak tartották, hogy egy Iránhoz hasonló, vallási alapú teokrácia jöjjön létre. Több tüntető is azt mondta, kevésnek érzi a nyugati világ támogatását a tüntetéseknél, és önállóan szeretnék kialakítani az ország jogi berendezését, nincs szükségük nyugati segítségre. Néhányan azt mondták, a nyugati világ az ország olajkincse miatt nem tiltakozik keményebben Kadhafi uralma ellen.
A tüntetésen megjelenő körülbelül 50 líbiai közül sokan évek, évtizedek óta Magyarországon élnek, a legtöbben folyékonyan beszélnek magyarul. Egy esetleges rezsimváltás azonban meghatározó lehet a Magyarországon elő, 200 fősre becsült kolónia életében. "Hát, miért ne?" - válaszolta nevetve egy több éve Magyarországon élő férfi arra a kérdésre, hogy visszatérne-e Líbiába, ha megtörténne a rezsimváltás. Egy 1987 óta itt élő férfi, aki sikeres üzletembernek tartja magát, a visszatérését firtató kérdésre azonnal rávágta, hogy "persze, azonnal visszamennék, csak Kadhafi miatt jöttem el".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése