Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 22., kedd

A líbiai diktátor szócsöve a magyar nagykövet


Magyarország líbiai nagykövete számára Moammer Kadhafi diktátor szavai a mérvadóak. A kormány ezzel nem ért egyet, de nem is tesz ellene. A Jobbik szerint el kell távolítani a kommunista időkből itt ragadt politikai komisszárokat - barikad.hu összefoglaló
KadhafiMarton Béla, Magyarország tripoli nagykövete az MTI-nek ma többek között azt nyilatkozta, hogy a líbiai forradalmi események kapcsán, hogy „abból célszerű kiindulni, amit a hivatalos kormányzat mond: a keleti országrész szeretne elszakadni, és az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) vezetésével egy iszlám államot létrehozni.” A nagykövet a több száz halálos áldozattal járó utcai harcokat is igyekezett bagatellizálni, valamint a tiltakozók tömegét huligánoknak beállítani, amikor azt mondta: „Nem az volt jellemző, hogy több ezer ember gyűlt össze egy helyen, hanem kisebb, főleg fiatalokból álló csoportok járták az utcákat, autógumikat gyújtottak fel, törtek-zúztak, közben Allahot és az iszlámot éltették.” Mint ismert, a hetek óta zajló tüntetések a hétvége óta váltak országosan elterjedtté, sajtóértesülések szerint a mai nap Moammar Kadhafi elnök parancsára a tömeget vadászrepülőgépek bombázták.
A barikad.hu a Külügyminisztérium sajtóosztályán afelől érdeklődött, mennyire tartja szerencsésnek a kormány, hogy a magyar nagykövet egy hatalmának végóráit élő diktátor kommunikációját visszhangozza; illetve hogyan egyeztethetőek össze Marton Béla szavai Martonyi János külügyminiszter és Németh Zsolt külügyi államtitkár álláspontjával, akik az EU-hoz csatlakozva elítélték a Kadhafi-rezsim erőszakos fellépését, „szabadságmozgalmaknak” nevezvén az észak-afrikai lázadásokat. A minisztérium sajtófőnökétől azt a választ kaptuk, hogy a 2009-ben Bajnai Gordon által kinevezett líbiai nagykövet nem a kormány álláspontját képviseli, és megszólalásai nem tekinthetők politikai nyilatkozatnak. Kérdésünkre, hogy mennyire tesz jót Magyarország külföldi megítélésének, hogy annak nagykövete - szinte példa nélküli módon - kiáll a líbiai diktátor hazugságai mellett, azt a választ kaptuk: Marton Béla nyilatkozatai nem annyira súlyosak. Arra is kíváncsiak lettünk volan, hogy az esetnek lesznek-e személyi következményei, ám erre kitérő választ kaptunk.
A barikad.hu az eset kapcsán megkérdezte Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét is, aki szerint a líbiai nagykövet megnyilatkozása jól mutatja a Külügyminisztérium állományában uralkodó állapotokat. „Régóta várat magára a minisztérium állományának átvilágítása, és a kommunista időkből ottfelejtett politikai komisszárok eltávolítása. Egy nemzeti érdekeken alapuló külpolitika paradigmaváltást nem lehet őskövületekkel végrehajtani, akik sem a saját hazájuk érdekeihez, sem a kirendeltségi helyükön zajló sorsfordító eseményekhez nem tudnak méltó módon viszonyulni.” - nyilatkozta a Jobbik frakcióvezető-helyettese.
Bencsik János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése