Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 16., kedd

Muszlim nők olimpiája

A ma.hu cikke


Egy amerikai indulója is lesz az Iránban minden évben megrendezett Iszlám Nők Olimpiájának. Az eseményt szeptember 22 és 28 között rendezik Teheránban.

A hagyományos iszlám öltözködési szabályokat betartó nők sportversenye komoly múltra tekint vissza, az első rendezvény 1993-ban tartották. Idén először fordul elő azonban, hogy az amúgy nemzetközi játékokon amerikai hölgy is képviselteti magát. A középtávfutó hölgy 800 és 1500 méteres síkfutásban indul, és rá is éppúgy vonatkoznak a módosított szabályok, mint mindenki másra. Irán meglepően engedékeny ebben a kérdésben: tulajdonképpen minden jelentkezőnek engedi az indulást, beleértve például Örményország keresztény hölgyeit is.


Noha 48 ország sportolói érkeznek, hogy összemérjék tudásukat 18 sportágban, mégsem tolonganak a szponzorok, hogy támogassák az eseményt. Ennek oka az, hogy a hölgyeket férfiak nem is nézhetik meg és még fényképeket sem lehet készíteni róluk, nemhogy TV-n közvetíteni. A kivételek közé tartozik a golf, a lövészet és az íjászat, mert itt a hölgyek hagyományos viseletben is tudnak versengeni. Az
iszlám országokban a játékok annyira népszerűek, hogy Katar és Pakisztán is szeretné megkaparintani a rendezés jogát, de Irán erősen őrzi pozícióit.

Az ország amúgy nyolc éve a nemzetközi porondra is kiengedi női sportolóit, olyan versenyekre, ahol az öltözködés szabályait betarthatják, pl. sakk, íjászat, tékvandó és kajak-kenu. Mindazonáltal a legutóbbi olimpián csak egy női versenyzőjük volt, lövészetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése