Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 16., kedd

Jelentés: Iszlamofóbia 2009

MTI

Vizsgáltuk többek között:

 A magyarországi sajtó megnyilvánulásait.
 Az állami szervek, hatóságok rendelkezéseit, határozatait, hozzáállásaikat a muszlimokhoz.
 Társadalmi megnyilvánulásokat, esetleges atrocitásokat. (Ezekben az esetekben csupán elbeszélésekből, a sérelmeket elszenvedők tájékoztatásaiból tudunk következtetéseket levonni.)

A kendőviselésről:
Még mindig nagy probléma a muszlim nők kendőviselete munkahely választás és keresés szempontjából. Ugyanis, ha egy kendős muszlim lány minden feltételnek meg is felelne, a kendő viselése már gyanús, illetve ha egyértelművé válik, hogy az álláskereső muszlim vallású, ez bizony az esetek többségében hátrányos megkülönböztetéshez vezet. Azaz, a pályázó nem nyeri el az állást. A magyar muszlim lányok ezért sokszor kendő nélkül mennek állásinterjúra, hogy ne derülhessen ki a vallásuk már az első körben. Az utcai viselete a kendőnek nem egyszer náci, rasszista fiatalok megjegyzéseit váltja ki, bár ezek nem fizikai, csak szóbeli atrocitások.

Társadalom, hivatalok:

A menekülttáborokban az un. halal étkeztetés évek óta nem megoldott, annak ellenére, hogy ezt szintén évek óta jelezzük.
Egyszerűen semmiben veszik jelzéseinket!
Viszont a határőrizeti szállásokon lévők szinte teljes egészében élhetnek jogaikkal, ami a vallásukat illeti. E helyzeten csak finomítani kellene,.
A hazai börtönök jó részében elkezdődött a muszlim vallású elítéltekkel szembeni pozitív bánásmód, azaz a valláshoz kapcsolódó jogaikat gyakorolhatják. Azonban ez sokszor csak a helyi börtönlelkészeken, vagy a parancsnokokon múlik. Kiemelkedően jó példát mutat a szombathelyi BV intézet. De Szeged, Vác is jó úton jár.
Sok előrelépéshez csupán anyagi forrás hiányzik, ami sajnos egyelőre nincs meg.
Sajnos a Fővárosi Önkormányzat és többek között a XIV kerületi önkormányzat sem volt partner a régóta hiányzó és tervezett muszlim óvoda megvalósításához. Segítségüket különféle indokokkal utasították el eddig.
A hazai muszlimok alapvető oktatási (óvoda) jogaikat nem tudták érvényesíttetni a hatalom arroganciája miatt.

Ma Magyarországon az iszlám az átlagember szemében egyenlő a terrorizmussal, a nők elnyomásával. Ezért egyértelműen a média a felelős, hiszen minden esetben vezető hír, ha muszlimok követnek el valami negatív cselekményt a világban. Ez természetszerűleg fennáll arra a tényre is, ha a Magyar Iszlám Közösségnél, vagy bármely magyarországi muszlim szervezetnél probléma merülhet fel! Egyértelmű, hiszen több humanitárius munkánkat közzétettük az MTI-n keresztül a nagyvilág számára, de ez egy-egy kisebb helyi médián kívül sehol sem jelent meg! Mint ahogy pár éve a kisvásárhelyi zsidó temető felújítása is csak 3 televíziós csatornában kapott helyt. ( MTV, RTL Klub, Duna Televízió).
Látható volt, hogy Rózsa Flores Eduárdó meggyilkolása után melyik média hogyan tálalta az esetet, illetve hogyan módosította saját közléseit.
Az Index c. internetes újság évek óta folytat nyílt, iszlámellenes uszítást. Az Index egyértelműen iszlamofób sajtóorgánum, hiszen csak és kizárólagosan muszlimok elleni írásairól híres . Itt propagálják, az un. Napi Dzsihád nevű iszlamofób blogot is már több éve. Egy ideig a Napi Dzsihád szüneteltette a tevékenységét, azonban 2010 elejétől megújultan munkálkodik .
Egyértelműsíthető, hogy az Index internetes portál a leghírhedtebb iszlamofób média ma Magyarországon, mely külsőleg konszolidált médiának szeretné bemutatni magát, de minden alkalmat megragad arra, hogy az iszlám vallást és a muszlimokat gyalázhassa, nevetségessé tegye, vagy gyűlöletet kelthessen! Az Index ez évben is folytatta mocskolódásait, tette azt annak ellenére, hogy telefonon többször figyelmeztettük és anyagokat küldtünk át szervezetünkről. Megállapítható, hogy a portál bizonyos köreinek vélhetően érdeke vallásunk lejáratása, bemocskolása.
A Szombat c. izraelita lap is igyekszik pl. Rózsa Flores ügyében az Index nyomdokaiba lépni. Szintén felzárkózni igyekszik az ATV televíziós csatorna, illetve a csatorna internetes oldala. Jellemző ezekre a médiákra, hogy bármilyen bakit is elkövetnek, vagy tényeket hamisan bemutatnak, nem erősségük a bocsánatkérés, vagy a tények közlése, immár pontosan.
Megállapítható tehát, hogy már évek óta Magyarországon kialakult az iszlamofób médiák sora, s ez nem is változott, még az éves kritikai észrevételeink ellenére sem. A nolblogon, ami a Népszabadság c. újság internetes kiadásához köthető, egy G. Z blog egyenesen azzal fenyegette meg az olvasóit, hogy a muszlimok kiszülik a nem muszlimokat Európából!
Az un. jobboldali sajtóból csak a marginális náci blogokat lehet és kell is megemlítenünk, pl. ők is élen jártak Rózsa Flores Eduárdó gyalázkodásában mind az Indexel, mind pl. a Szombat c. médiákkal. Sajnos, ezekből a náci lapocskákból egyre több van. Megemlíthetjük közülük a Keleti Arcvonal Bajtársi Társaságot, akik nem átallottak felhívni RFE kapcsán és gyalázni azért, mert Eduárdó zsidó származása létére a Közösségünk soraiba felvettük!
Ugyanakkor vannak médiák, melyek kiegyensúlyozottak lettek, igyekszenek bemutatni hitelesen vallásunkat.

A most leköszönő kormányról, illetve a parlamenti pártokról:

A Kulturális tárcán belül sajnálatosan megszüntették az egyházi kapcsolatok államtitkárságát, ami egyfajta negatív jelzés minden vallási felekezet felé.
A minisztérium egyházi kapcsolataival foglalkozó főosztály viszont teljes mértékben elfogulatlanul végezte a munkáját, őket sem szakmailag, sem politikailag nem érintheti semmiféle vád! Sőt, komoly segítő munkát is végeztek számunkra.
Ennek ellenére a minisztérium vezetője, viszont vagy iszlamofóbiával, vagy simán nemtörődöm hanyagsággal vádolható, ugyanis 2008-ban nem kapott a Magyar Iszlám Közösség több kérelemre sem támogatást, hogy méltóképpen megünnepelhesse újbóli alapításának 20. évfordulóját. Pedig csak pár százezer forintról volt szó. Több megkeresésre sem érkezett válasz e témából. Ugyanígy, ugyanaz a miniszter hasonlóképpen járt el, mikor tavaly kérelmet nyújtottunk elő Dr. Germanus Gyula emlékéve kapcsán. Ugyanis 125 éve volt hogy megszületett a neves orientalista, világhírű tudós és író, s halálának is 30. évfordulója volt. S talán csak a MIK tartott e témában komolyabb megemlékezéseket.
Egyértelműsíthető, hogy nagyjából 2005 óta az iszlám vallás Magyarországon csak megtűrt kategóriájú lehet kormányszinten. Itt jelzem, hogy vízválasztó volt a szaúdi focistákat le terroristázó Gyurcsány beszéd. A kormány egyes tagjaival, s a kormánypárti képviselőkkel nagyon nehéz volt bármiféle párbeszéd és egyetértés kialakítása.
Nem véletlen, hogy az utóbbi pár évben egyre kevesebb kormánypárti politikus kaphatott un. Gül Baba díjat a tevékenységéért!

A Közösségnél felmerült az a lehetőség, hogy a gyalázatos módon legyilkolt Rózsa Flores Eduárdó alelnökünket ellenlábas politikai erők juttatták hóhérkézre Bolíviában.
Hiszen mártírunk karakán módon kritizálta magánemberként a hatalmat.
Minden bizonnyal egyszer fény derül a titokra, s elkövetkezhet az igazság pillanata.

Mi, egyszerű hazai muszlimok, csak reméljük, hogy kevesebb iszlám ellenes motívum lesz felfedezhető az elkövetkező parlament és kormány munkájában, és több lesz majd a támogatás, ha az anyagi nem is, de legalább az erkölcsi.

Kiadó: Magyar Iszlám Közösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése