Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. február 10., csütörtök

Muszlim párt alakult Szaúd-Arábiában

Független Hírügynökség


Kilenc szaúdi aktivista bejelentette csütörtökön, hogy politikai pártot hoztak létre annak ellenére, hogy az ultrakonzervatív sivatagi királyságban tilos a pártalakítás. Weboldalukon, a www.islamicommaparty.com - on azt közölték, hogy pártjuk a politikai reformokért fog küzdeni.


Alapító nyilatkozatukban azt írják, hogy "Iszlám Umma Párt" a tömörülés neve. Az umma muzulmán közösséget, kapcsolatot jelent az arab nyelvben. A weboldal szerint levelet írtak Abdullah szaúdi királynak, abban a párt elismerését kérik. "Nem titok senki előtt, hogy az iszlám világban nagyszerű fejlemények történnek. Erősödnek a szabadság - és az emberi jogok, amelyeket az iszlám is elfogad. Itt az idő, hogy a királyság kivegye részét a fejlődésből" - idézi a weboldal az uralkodónak írt levél részletét.


A nyilatkozat hangsúlyozza: a párt célja a békés reformfolyamat előmozdítása. A kilenc pártalapító, akik között jogászok, üzletemberek, egyetemi professzorok és politikai aktivisták vannak, aláírásával hitelesítette a közleményt. Írásuk szerint "hisznek a szabadságban, a politikai pluralizmusban, a hatalom békés átadásában, valamint abban, hogy az iszlám országok népeinek joguk van megválasztani vezetőiket".

A nyilatkozat szerint az alapítók hite az iszlám nemzet egyesülése,"ezért elsősorban az Arab-félszigeten és a Perzsa-öbölben lévő országok, végső soron az arab és muzulmán világ integrációjának erősítésére, egységére van szükség". Több szaúdi weboldal szerint a pártalapítók egyike szerdán valóban elküldte levelüket a királynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése