Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2011. március 4., péntek

Fatva a béranyaság ellen


Egyre gyakoribbá vált Malajziában a béranyaság gyakorlata, amelyre a többségében muzulmánok lakta délkelet-ázsiai ország egyik vallási hatósága fatvát bocsátott ki, és betiltotta.
.
"Ha egy másik nő is belekeveredik a helyzetbe, akkor megkérdőjelezhető, ki a gyermek valódi anyja" - vélekedett Malajzia legnagyobb állama, Selangor iszlám ügyekért felelős hivatalának képviselője. A béranyaság gyakorlata "zavart kelt az iszlám jogban, különösen ami az öröklést illeti, mert nehéz lesz meghatározni egy ember vérvonalát, így pedig a bármiféle örökséghez való jogát" - fejtette ki.
Mat Jais Kamos elmondta, az iszlám vallási ügyekkel foglalkozó országos tanács már 2008-ban fatvát - azaz vallási törvényt - bocsátott ki a béranyasággal kapcsolatban, de ezt eddig nem taglalták széles körben.
A törvény "kategorikusan állítja, hogy az iszlám jog szerint elfogadhatatlan a terhesség e formája" - fejtegette a hivatalnok, hozzátéve hogy a mesterséges megtermékenyítés engedélyezett, mindaddig míg a sperma és a petesejt házasságban élő férfitól és nőtől származik. Az iszlám szerint egy házas férfi spermájával nem lehet megtermékenyíteni egy másik nő petesejtjét, mert az erőszaknak számít - részletezte.
A The Straits Times című lap a hétvégén írt arról, hogy Malajziában egyre több a béranya, noha a kormány vonatkozó szabályozásai hiányosak. A béranyaság által érintett személyek nem beszélnek az ügyről, így nem állnak rendelkezésre valós adatok ebben a kérdésben - emlékeztetett a malajziai nőgyógyászati társaság elnöke.
Malajzia 27 milliós lakosságának 60 százaléka muzulmán, és bár a fatvát már kiadták, azt az egyes államok vallási hatóságai döntik el, hogy érvényt szereznek-e a tiltásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése