Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 13., szombat

AZ USA bírálja a svájci minarettilalmat


A baloldali német hírmagazinban Az USA bírálja a svájci minarettilalmat című cikkében ismerteti az Egyesült Államok emberi jogi jelentésének Svájcot és a szövetségi köztársaságot érintő passzusait.

Az amerikai külügyminisztérium éves jelentésében egyre inkább aggódik az európai muzulmánok diszkriminációja és a növekvő antiszemitizmus miatt. A csütörtökön Washingtonban bemutatott jelentés példaként említi a svájci minarettilalmat.

Éppen azokban az országokban, ahol hagyományosan magas az emberi jogok tisztelete, ott az elmúlt években szaporodtak a „sebezhető kisebbségek” hátrányos megkülönböztetésére utaló jegyek – áll a jelentésben. A novemberi népszavazásban elfogadott minarettilalom kapcsán olyan svájci politikusokat idéznek, akik azt alkotmányellenesnek és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétesnek nevezik.

Az elmúlt évben egész Európában növekedett a muzulmánok diszkriminációja, valamint a romák helyzete romlott olyan államokban, mint Olaszország, Csehország vagy Románia, és ez mondható el a zsidók helyzetéről Európában és Dél-Amerikában.

Németország esetében a külügy ugyan elismeri az emberi jogok általános tiszteletét, ennek ellenére létezik az „állami és társadalmi diszkrimináció egyes kisebbségi csoportok ellen”. Az idegenellenesség Németországban széles körben létező jelenség, ítéltek az amerikaiak.

Az antiszemitizmus Németországban rendszeres okot ad az aggodalomra. Példaként emlegetik zsidó temetők meggyalázását, horogkeresztek felfestését és zsidók sértegetését a nyilvánosságban. Vallási diszkrimináció Németországban elsősorban a szcientológia képviselőit érinti. A szcientológiát továbbra is a demokratikus társadalomra leselkedő veszélynek tekintik, ami a szcientológusok diszkriminációjához vezet a közéletben éppen úgy, mint a magánéletben.

A muzulmánokhoz fűződő kapcsolatban is léteznek nehézségek. A jelentés ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy a német tartományokban a muzulmán tanárok nem hordhatják a fejkendőjüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése