Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. március 13., szombat

Muszlim poliklinika nyílt Moszkvában


A Magyar Rádió cikke

Sajátos, új gyógyászati intézménnyel gyarapodott az orosz főváros: muszlim poliklinika nyílt Moszkvában. A szakma üdvözölte a kezdeményezést, de rámutatott: az orosz egészségügynek ennél sokkal súlyosabb problémái vannak.

Muszlim poliklinika nyílt Moszkvában. A legfontosabb különbség a többi orvosi intézményhez képest, hogy itt a női betegeket kizárólag női orvosok vizsgálják. A férfiaknál kevésbé szigorú a rendszer, ők találkozhatnak a másik nem képviselőivel is. Az intézményben nem használnak olyan gyógyszert, amelyben alkohol van. A női személyzet számára pedig kötelező a fejkendő és legfeljebb a csukló látszhat ki a hosszú ujjú ruha alól. Természetesen megfelelő mennyiségű imaterem és rituális mosdó is a betegek rendelkezésére áll. A büfében betartják a vallási előírásokat, bár ezek mibenlétéről a hívők között vita van.

Sokan állítják, hogy az iszlám szövegek semmifajta utalást nem tartalmaznak a gyógyításra vonatkozóan. Mások a Korán előírásaival kifejezetten ellentétesnek minősítik az évi mintegy százezer forintos tagsági díjat. Az iszlám szellemnek és a jótékonykodási kötelezettségnek inkább az felelne meg, ha a szegények kevesebbet, vagy semmit se fizetnének a gyógyításért. Erről végül nem nyílt vita, az intézmény működését a vallási vezetők, a muftik már jóváhagyták. Ugyanakkor az egészségügyi szakemberek szerint nem iszlám vagy pravoszláv, hanem jól működő és tiszta poliklinikákra lenne szükségük az oroszoknak. Egy most közzétett statisztika szerint ugyanis a hepatitis B és C fertőzések 12 százalékát a betegek éppen az orvosnál kapják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése