Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 15., csütörtök

Háborús áldozatok emléke előtt tisztelgett a horvát elnök


A múlt század kilencvenes éveiben Boszniában vívott háború bosnyák és horvát áldozatainak emléke előtt tisztelgett csütörtökön Ivo Josipovic horvát államfő.

A hivatalos látogatáson Bosznia és Hercegovinában tartózkodó politikus az első magas rangú horvát vezető, aki nyilvánosan megemlékezett a harcok muzulmán áldozatairól.

"Azért látogattam Ahmicibe és Krizancevo Selóba, hogy megemlékezzem az áldozatokról, s kimondjam, hogy azok a borzalmak, amelyeknek áldozatul estek, nem ismétlődhetnek meg" - jelentette ki Ivo Josipovic, miután felkereste a két közép-boszniai települést.
Bár a bosznia-hercegovinai háborúban a bosnyákok és a horvátok szövetségesként együtt harcoltak a szerbek ellen, 1993-ban és 1994-ben köztük is voltak összecsapások. Az akkori nacionalista zágrábi vezetés támogatta a helyi horvátoknak azt a törekvését, hogy lakóterületüket Horvátországhoz csatolják.

Ahmiciben Josipovic egy emlékmű előtt hajtott fejet, amelyet az 1993 tavaszán a horvátok által legyilkolt 100 muzulmán polgári személynek állítottak. A közeli Krizancevo Selóban a muzulmán irányítás alatt álló bosznia-hercegovinai hadsereg ugyanazon év decemberében 70 horvát katonát és civilt ölt meg.

A látogatásra a horvát elnököt elkísérte Vinko Puljic bíboros, Szarajevó római katolikus érseke és Mustafa Ceric, a boszniai muzulmánok legfőbb vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése