Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 30., péntek

Itt a muszlim Superman! Még Obama is méltatta a szerzőt


Naif al-Mutawa kuvaiti képregényírót még szuperhősei is irigyelhetik a megtiszteltetés miatt, amely a hét folyamán érte. Hétfőn Obama elnök dicséretben részesítette, a „The 99” (a 99) című képregényújságja segítségével végzett, az iszlám nemzetközi megértését elősegítő törekvéseiért. Kedden az elnök által rendezett, a világot jobbá tevő személyek csúcstalálkozóján Mutawának rocksztárhoz méltó bánásmódban volt része; Az emberek sorban álltak képregényhőseit ábrázoló üzleti kártyáiért és egy-egy kedves bátorító szóért.

A Fehér Háztól néhány háztömbnyire megrendezett csúcstalálkozó annak a 2009 júniusában, Egyiptomban elmondott beszédnek a folytatása volt, melyben Obama a muszlim világot szólította meg, és bizonyos területeken speciális segítség nyújtását, támogatást és különféle beruházásokat helyezett kilátásba – és persze próbálta fényezni az USA-ról kialakult képet. Számos üzleti szakértő és világjobbító szerepre áhítozó résztvevő utazott Washingtonba a Közel-Keletről, Indonéziából és más többségében muszlim lakosságú területekről.

Vallástalanított muszlim emberi értékek

„Kiadványaiban sikerült megragadnia azt a képet, amely sok fiatalban él azokról a szuperhősökről, akik az iszlám tanokat és az azokban lévő toleranciát testesítik meg” – állította Obama. Mutawa elmondta, hogy mikor Obama a nevén szólította, szinte beleragadt a székébe és mozdulni sem tudott. „Nagyon büszke voltam, ugyanakkor mély alázatosságot éltem át” – mondta a képregények szerzője. A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások arra inspirálták Mutawát, hogy megoldást keressen az iszlám vallás főáramlatával kapcsolatos, általa aggasztóan veszélyesnek, kirekesztőnek és előítéletesnek ítélt viszonyulás megváltoztatására.

A kiadvány címében szereplő 99 (jelentése 9-szer 11 = 99) arra utal, hogy a világ minden részéről 99 szuperhős érkezik és egybegyűlik, hogy harcoljon a bűnözők ellen. Csak úgy érnek el sikert, ha együttműködnek. „A történetekben nem szerepel vallás” – mondta Mutawa, de az archetípusokat a Koránból vette. Alapvető emberi értékeknek a megbízhatóságot és a nagylelkűséget tartja, amit belesző történeteibe. „Olyan helyekre térünk vissza, amelyek mások számára negatív üzenetet hordoznak, és ezek helyére pozitív, multikulturális, mulatságos üzeneteket teszünk” – mondta Mutawa.

Az USA-ban több diplomát szerző, korábban New Yorkban klinikai pszichológusként dolgozó Mutawa életének egy részét Kuvaitban tölti és az USA-ban is él. Önmagát hányatott sorsú „részidős new yorkinak” nevezi. „Valami változatosságot akartam” – magyarázta, mi vette rá a képregényírásra. „Azon kívül 5 fiam van, és meg is kell élnünk" – tette hozzá.

Mutawa elmondta, hogy a képregényekben több a közös érték, mint a személyes vallási megtapasztalásokban, és a saját szavaival élve „képesek megalkotni egy olyan „alternatív világot, amelyben a gyerekek jól érzik magukat.” A képregény nyolc nyelven jelenik meg, köztük arabul és angolul is, és a Közel-Kelet országaiban, továbbá Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban kapható.

A 99 küldetése

A 99 szuperhős története már online is elérhető. Mutawa elárulta, hogy hamarosan megjelenik a képregény animációs változata is, csak arra vár, hogy egy ismert amerikai műsorszóró cég rábólintson. „Az animációs filmsorozat jövő héten kerül bemutatásra. Ott leszünk a nappalikban, és ahol csak nézni akarják a filmet” – mondta Mutawa az interjúk és gratulációk között. „A történet mulatságos és izgalmas, az animáció csúcsminőségű” – tette hozzá.

A 99 című képregény egyik része a Fülöp-szigeteken játszódik, ahol egy nemzetközi mentőcsoportot támad a gonosz Halálkereskedő. Sok akcióval és színes ragyogó izzással, piff-puff, a szuperhősök megküzdenek a rossz fiúkkal. Elmélkedésről és szellemi növekedésről, sőt még a matematika fontosságáról is szó esik. A képregény végén egy jegyzetben Mutawa üzenete olvasható, a csapatmunka fontosságáról: „A siker kulcsa a 99 minden tagja számára a közösen végzett munka” – írja Mutawa. „Azonban, ahogy közülünk sokakat, a 99 tagjait is folyamatosan emlékeztetni kell a leckére, hogy ha az emberek együtt dolgoznak, és egymást segítik, a világ mindig jobb lesz.” – teszi hozzá a szerző.

Úgy tűnik a Fehér Ház a 99-cel ért egyet. „Kairói beszédem után látható, hogy Mutawa elképzelése is hasonló” – mondta Obama hétfőn. „Így hát képregényeiben Supermant és Batmant muszlim kollégáik váltják fel, és ahogy hallom, jól végzik a dolgukat” – tette hozzá az elnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése