Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. április 3., szombat

Újabb határozat a gaztettekről

A Szerbiában kiadott Magyar Szó cikke

A Szerbiai Képviselőház egy rendkívüli kollégiumon tegnap a szerbiai állampolgárok, illetve az összes szerb nemzetiségű személy ellen elkövetett gaztettetekről szóló határozat tervezetét hozta nyilvánosságra, illetve osztotta szét a parlamenti frakciók között. A hatalmi koalíció többé-kevésbé elégedett, az ellenzék pedig ezúttal is háborgott és kifogásokat sorakoztatott fel.

Slavica Đukić-Dejanović, a parlament elnöke elmondta, hogy a határozat a jövőben tartandó tanácskozások után nyeri el végleges formáját. A tegnapi kollégiumon utalások hangzottak el, minek kellene helyet kapnia a határozatban. Arról is beszéltek, hogy fel kellene-e sorolni, hogy a Szerbiai Képviselőház a Bosznia-Hercegovina, Koszovó, valamint Horvátország területén elkövetett gaztetteket ítéli el, vagy elég a volt Jugoszlávia területén a szerbek ellen elkövetett gaztettek elítélése megfogalmazás, közölte Đukić-Dejanović, a folytatásban pedig arról számolt be, hogy a húsvéti ünnepek után sor kerül a következő egyeztetésre, amikor arról is szó eshet, hogy mikor kerüljön napirendre a szóban forgó határozat.
A kollégiumon nem vett részt a Szerbiai Demokrata Párt képviselője, Velimir Ilić, az Új Szerbia elnöke pedig elhagyta az ülést, mert mint mondta, pártja számára elfogadhatatlan a határozat szövege.
– Nem esik szó arról, hogy hol követték el a gaztetteket, illetve arról sem esik említés, hogy mi lett az elkövetők sorsa – hangsúlyozta Ilić, Miloš Aligrudić, az SZDP frakcióvezetője szerint pedig „a hatalmi koalíció felelőtlenül, erkölcstelenül és a szerb nép érdekeivel szemben jár el”.
Dragan Todorović, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője szerint az új határozat tervezete nem megfelelő, szerinte a parlamentnek nem egy újabb hiba elkövetésével kellene kijavítania a Srebrenicáról szóló határozat meghozatalával elkövetett hibát.
Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke szerint a szerb nemzet ellen elkövetett gaztetteket elítélő határozat komoly lépést jelent az igazság elismerését illetően.
– Azt szeretnénk, ha ez a határozat más lenne, mint a korábban elfogadott több tíz határozat. A korábbi szövegekből azt lehetett kiolvasni, hogy még mindig nincs meg az akarat a szerb nemzet tragikus sorsáért való felelősségvállalásra. Eddig senki sem akarta elismerni, hogy téves politikánkkal mi okoztuk Szerbia, de más államok polgárainak is a halálát – vélekedett Jovanović.
A Szerbiai Szocialista Párt szerint a határozat tervezetét még ki kell bővíteni, hogy az teljesebb legyen, Nada Kolundžija, az Európai Szerbiáért frakció vezetője pedig reményét fejezte ki, hogy a határozat elfogadásához sikerül teljes parlamenti többséget biztosítani.
Muamer Zukorlić, a Szerbiai Iszlám Közösség főmuftija tegnap bírálóan nyilatkozott a Srebrenicáról szóló határozatról. Zukorlić szerint a határozat nem megfelelő, nem célszerű és lenéző.
A Srebrenicáról szóló határozatot minden bosnyák és minden humán ember nevében elvetem – szögezte le a mufti.

A három nappal ezelőtt elfogadott határozattal mások is elégedetlenek. Az Ifjúsági Emberi Jogi Kezdeményezés 30 aktivistája szerdáról csütörtökre virradó éjszaka a Köztársasági Képviselőház előtt az aszfaltra a következő szöveget festette: Népirtás, ez a súlyos idegen kifejezés. A rendőrség 9 aktivistát vett őrizetbe, majd ötórás fogva tartás után szabadon bocsátották őket.
Maja Stojanović, a szervezet elnöke a következőkkel magyarázta akciójukat: „Azt szerettük volna megmutatni, hogy létezik egy új generáció, amely együtt érez az áldozatokkal és szeretne hozzájárulni a régió szebb jövőjének megteremtéséhez.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése