Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 25., kedd

Időutazás Pécs belvárosában

A Pécsi Újság programajánlója

Történelmi időutazásra várja Varga Szabolcs történész május 25-én délután azokat, akik a város főbb török emlékeit egy izgalmas kirándulás és hozzáértő vezetés keretében szeretnék megismerni vagy újrajárni. A 14.30-kor, a Széchenyi térről induló sétát 17 órakor Varga Szabolcs könyvbemutatója követi a Művészetek és Irodalom Házában.

A történelmi várossétát Varga Szabolcs vezényli le érdekes történelmi adalékokkal szolgálva az egyes emlékhelyekhez. A történész egyben a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Egyháztörténeti Tanszékének docense, akinek 2009-ben megjelent könyve adja a kirándulás apropóját.

A séta 14.30-kor indul a Széchenyi térről, ahol a szerző ismerteti a város történetének és elfoglalásának rövid történetét, Pécs helyét az Oszmán birodalomban. Ezután a Belvárosi templomnál az iszlám templomépítészet sajátosságainak, a vallás és oktatás alapelemeinek összefoglalója hallható.

A következő állomás a Papucs-borozó mellett található török itatókút, ahol Varga Szabolcs az oszmán városépítészet, tér- és utcaszerkezet sajátosságai kapcsán tart rövid megállót. A séta a Scitovszky szoborhoz vezet, ahol a török korban a vár korabeli elhelyezkedésének, különböző építési fázisainak érdekességeit ismerteti a történész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése