Busralilmuhminin, azaz jó hír a hívőknek. A jó hír a hívőknek a Paradicsom léte és igazsága. Az evilág hírei pedig olyanok, amilyenné mi tesszük a világot. Busralilmuhminin= Hírek az iszlám és a muszlimok világából

2010. május 26., szerda

Halálos ítélet a Dakar-rallit megtorpedózó gyilkosokra

MTI

A mauritániai büntetőbíróság halálra ítélte kedden az al-Kaida észak-afrikai szárnyának három feltételezett tagját, akiket négy francia turista meggyilkolásával vádolnak.

A turistákat még 2007 decemberében a fővárostól, Nouakchottól mintegy 250 kilométerre délre, Aleg város közelében, egy országút szélén lőtték agyon. A tettesek a hatóságok szerint a Magrebi al-Kaida néven ismert terrorszervezet tagjai.

A 22, 28 és 29 éves elítélt ártatlannak vallotta magát, de azt nem titkolják, hogy az al-Kaida harcosai. Az észak-afrikai arab országban több mint húsz éve nem végeztek ki elítéltet. 1987-ben egy puccskísérletért három tisztet ítéltek halálra és végeztek ki.


Az alegi négyes gyilkosság miatt döntött úgy a Párizs-Dakar ralli vezetősége 2008 januárjában, hogy az utolsó pillanatban lefújja a versenyt. Mauritánia akkor minden diplomáciai csatornát bevetett, hogy lebeszélje a döntésről a szervezőket, azt állítva, hogy nem terrortámadásról, hanem „szokványos” rablógyilkosságról volt szó, a versenyzők testi épségéért aggódó dakarosok azonban hajthatatlanok voltak, pedig néhány nappal később magyar Budapest-Bamako ralli csapata – igaz erős katonai biztosítással – sértetlenül átutazott Aleg városán is.

Az al-Kaida akciói azonban azóta is folytatódtak. Mauritániában a helyi egységek a jövedelmezőnek tartott emberrablásra specializálta magát. Tavaly december elején jelentették a nemzetközi hírügynökségek, hogy a hálózat észak-afrikai szárnya jelentkezett be egy francia és három spanyol állampolgár elrablójaként. Az Iszlám Magrebi al-Kaida nevű szervezet az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban lejátszott hangfelvételen közölte, hogy embereik rabolták el november 25-én Maliban Pierre Camatte francia állampolgárt, valamint 29-én Mauritániában azt a három spanyol turistát. A spanyolokat ráadásul az eddig viszonylag biztonságosnak tartott fő közlekedési útvonalról, a Noadzibut a mauritán fővárossal Nuaksottal összekötő úton ejtették foglyul. A spanyolok egy segélykonvoj utolsó kocsijában ültek, egyiküket háromszor lábon lőtték elfogásuknál. Decemberben rajtuk kívül egy olasz turista pár is eltűnt.

A kezelhetetlen terrorhelyzet miatt januárban a magyar hatóságok is kikényszerítették a számos nyugat-európai állampolgárral induló Budapest-Bamako ralli szervezőitől, hogy mondjanak le Mauritánia keresztezésétől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése